Een paar dagen geleden at ik deze Gado gado en in plaats van tofu serveerde ik er een kant en klaar gegrild kippetje bij. Die haal ik hier in Haarlem bij de poelier, slager of Turkse winkel, afhankelijk van waar ik langs fiets. Heerlijk en makkelijk is zo’n kant en klare warme gegrilde kip. Fijn als avondmaaltijd met stokbrood, wat smeersels en een lekkere frisse salade en dus ook bij gado gado. De kip ging niet helemaal op en ik hield een half kippetje over.
Nou met die halve kip kun je ook weer een hoop dingen doen hoor. Van het karkas maakte ik een lekkere kippenbouillon, die ik de volgende dag omtoverde tot een pittige groenten-wontonsoep. Heerlijk! Restjes kip kunnen prima door een salade (zoals een Caesar salad). Ook lekker is de kip op een broodje of in een wrap met wat sla, tomaat, komkommer en een likje (chili) mayonaise. Maar ik maakte met de restjes kip deze romige kippastei, ook wel chicken pot pie genoemd.
Deze kippastei met restjes kip is een fluitje van een cent. Mocht je nu geen halve gegrilde kip over hebben, kook dan een paar kippenpoten, dijen of filet zachtjes gaar in bouillon en volg verder het recept. Die bouillon kun je dan ook weer gebruiken in het recept.
Ik gebruik een lage braadpan om de vulling in te maken, het bladerdeeg leg je er dan over en hup alles kan zo de oven in. Dat scheelt weer afwas. Als je die niet hebt kunt je de vulling in een ovenschaal scheppen en daar bladerdeeg overheen doen. Na een kleine 30 minuten is de kippastei klaar en heb je een schaal met een krokante boterachtige goudbruine korst over heerlijke romige zachte kippenragout. Voor de nodige vitaminen serveer je er lekker veel groenten bij.
Smullen hoor, comfortfood op z’n best.
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 1/2 gegrilde kip
- 1 el olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, uit de knijper
- 400-500 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
- 1 prei stengel, wit in dunne ringen gesneden
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 300 ml kippenbouillon (vers is heel lekker maar van een blokje kan ook)
- 100 ml kookroom
- 1 el fijngehakte dragon (optioneel, wel érg lekker), peterselie kan ook
- zout en peper naar smaak
- 1 rol kant en klaar bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt en een deegkwastje ( of wat extra room of melk, dat gaat ook)
- 1 ovenschaal of ovenvaste lage (koekenpan)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Haal het vlees van het karkas en snijd in niet te grote stukken
- Laat de pan warm worden en giet de olijfolie erin
- Fruit op niet te hoog vuur de ui en knoflook aan tot ze zacht zijn
- Voeg de prei ringetjes toe en bak ook even aan
- Voeg de plakjes kastanje champignons toe, zet het vuur wat hoger en bak al roerend even aan.
- Zet het vuur weer wat later, voeg de boter toe en laat smelten
- Strooi de bloem over het mengsel en roer goed door
- Giet de bouillon er al roerend bij tot het een dikke saus wordt ( Ragout)
- Roer de room, de kip en de dragon door de ragout.
- Proef, voeg eventueel nog zout en peper toe en zet het vuur uit. Laat het mengsel eventueel iets afkoelen.
- Als je een ovenschaal gebruikt, doe je het mengsel over in de ovenschaal. Of laat de ragout in de pan
- Snijd uit het vel bladerdeeg de vorm van je schaal of pan en maak het iets groter. Eventueel met wat snijden en weer vastplakken.
- Leg het bladerdeeg over je vorm en knijp het bladerdeeg langs de randen in. Snijd van het restant eventueel nog wat leuke vormpjes en plak ze erop.
- Kwast het eimengsel over het bladerdeeg (daar krijgt het een mooie glans van)
- Maak met een mes wat sneetjes in het bladerdeeg zodat de lucht kan ontsnappen tijdens het bakken.
- Zet de schaal 25-30 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Notities
- Als je geen restje gegrilde kip hebt, kun je ook 2 kippenpoten zachtjes even koken in bouillon. Of voeg eens balletjes van kipgehakt toe, die je eerst even gaarkookt. Kipfilet kan ook alleen wordt dat snel droog.
- Als je tijd hebt, laat dan de ragout eerst afkoelen. Dan blijft het bladerdeeg goed op de randen van de pan zitten. Als je ragout nog warm is zakt het iets naar beneden. Dat doet aan de smaak niets af alleen ziet het er minder mooi uit.
- Serveer de ragout met lekker veel groenten. Een schaal verse boontjes of broccoli of wat je maar lekker vindt. Een frisse salade past er ook goed bij.
- Met de vulling kun je ook variëren. Ik gebruik hier bijvoorbeeld alleen paddenstoelen. Je kunt bijvoorbeeld ook stukjes wortel en doperwten (diepvries) gebruiken. Deze voeg je toe voordat je de bloem erdoor roert.