Een fijn zomergerecht, deze Thaise kipballetjes. Heerlijk met of zonder rijst, veel groenten en een romige saus van Thaise rode currypasta, pindakaas en kokosmelk. De frisheid in de saus komt van limoenblaadjes.
Met die bloedhitte van de afgelopen tijd heb ik hééél erg weinig gekookt. Zo goed als niet, geen zin en geen puf. Daarnaast hadden we, en ook ik dus, vakantie. Het plan was een weekje kamperen in Zeeland. We zijn ook naar Zeeland geweest hoor, alleen zijn we dezelfde dag weer terug gereden. Het was die dag al té heet en de ruime kampeerplaats die we hadden geboekt, bleek een miniplekje zonder schaduw met naast ons een gezin met een enorme caravan met 3 tenten eromheen. Ze stonden nog net niet op onze plek. Willem en ik hebben elkaar aangekeken en zijn eerst maar eens gaan lunchen in de buurt. Vervolgens hebben we de caravan weer aangehaakt, Eddy weer in de auto gezet en zijn we terug gereden naar Haarlem. Heerlijk, een weekje thuis met ruimte en rust. We hebben geen moment spijt gehad. En we zijn lekker veel uit eten geweest.
Vandaag is het wat koeler, we hebben zowaar wat regen gehad de afgelopen dagen. En de zin om wat de koken komt ook langzaam weer terug. Toch een zonnig gerecht voor jullie, deze Thaise kipballetjes. Het gehakt maak ik van kippendijenvlees en ik gebruik hiervoor de keukenmachine. Als je die niet hebt, gebruik dan kipgehakt en meng de overige ingrediënten er goed door. De balletjes serveer je met veel soorten en kleuren groenten en rijst. Voor een lichtere, koolhydraatarme versie laat je de rijst gewoon weg.
Van mij mag die tropische zomer wel weer terugkomen. Onze caravan staat het hele naseizoen op een camping hier in de duinen van Bloemendaal. En uit ervaring weten we dat die camping heel erg fijn is. Mocht het daar toch tegenvallen, dan zijn we in ieder geval zó weer thuis…
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Thaise kipgehaktballetjes met pinda-curry saus
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
Voor de balletjes
- 400 gram kippendijenvlees of kipgehakt
- 4 lenteuitjes, in dunne ringetjes
- 1 teen knoflook, uit de knijper
- steeltjes van een bosje koriander, fijngesneden
- 2 djeruk purut (limoen) blaadjes (nerf verwijdern, opgerold en fijn gesneden) of rasp van 1 limoen
- 1 el vissaus
- 1 volle tl rode Thaise currypasta
- 20 gram broodkruimels (ik gebruik panko)
- 1 ei
- 1 el olie ( ik gebruik arachideolie)
Voor de saus
- 2 volle tl currypasta
- 1 fijn gesneden kleine ui
- 1 teentje knoflook (uit de knijper)
- geraspte gember (stukje van 3 cm)
- 2 djerukpurut (limoen) blaadjes, nerf verwijderd, opgerold en fijn gesneden of sap van 1 limoen
- 2 el pindakaas
- 1 el bruine suiker
- 1 blik kokosmelk
Voor erbij
- rijst of noedels, volg de bereidingswijze op de verpakking
- groenten in verschillende kleuren ( bijvoorbeeld geblancheerde boontjes/sugarsnaps/peultjes, reepjes geraspte wortel of biet, plakjes komkommer, dunne plakjes radijs, geblancheerde taugé, endame boontjes, tuinboontjes, bimi , neem de groenten die je lekker vindt. Blokjes ananas of mango.
- gehakte nootjes (ik vind de honeyroast peanut van Duyvis heel lekker)
- fijngesneden koriander
- partjes limoen
Zo maak je het
- Doe de ingrediënten voor de gehaktballetjes in je keukenmachine en gebruik de pulseerknop om alles goed te mengen, Zorg dat de kip fijngesneden is. Als je kipgehakt gebruikt, meng je alle ingrediënten in een kom door elkaar
- Draai balletjes van het gehakt, gebruik ongeveer een tl van het mengsel per bal. Maak je handen nat, dat werkt makkelijker
- Zet een ruime koekenpan op het vuur en laat deze warm worden. Zet het vuur tussen laag en midden hoog.
- Verwarm de oven voor op 100 graden, hier kun je je balletjes in warm houden
- Voeg een lepel olie toe en de helft van de balletjes. Bak ze in 5-7 minuten bruin en gaar, draai ze af en toe om. Schep de balletjes uit de pan op een bord en houd ze warm in de oven. Bak de andere helft van de balletjes op dezelfde manier bruin en houd deze ook warm.
- Fruit, in dezelfde pan, de knoflook, gember en fijngesneden ui even aan. De ui moet geen kleur krijgen alleen een beetje zacht worden. Als het goed is zit er voldoende olie in de pan.
- Voeg de kokosmelk, currypasta, pindakaas, suiker, fijngesneden limoenblaadjes toe en roer alles goed door en breng aan de kook. Zet je vuur zo laag mogelijk en laat zachtjes sudderen terwijl je de rijst en groenten klaarmaakt.
- Serveer de balletjes met rijst, groenten en de saus. Garneer met gehakte nootjes , koriander en partjes limoen.
Notities
- Limoenblaadjes of Djuruk perutblaadjes geven het gerecht zo'n lekkere smaak, het loont de moeite ernaar op zoek te gaan. In vriezer bij je toko hebben ze het vaak wel. Anders gebruik je citroenrasp, maar de smaak is niet hetzelfde.