Een restje aardappels of aardappelpuree moet je nooit weggooien, je maakt er in een handomdraai deze heerlijke zachte aardappelpannenkoekjes van. Naast de aardappels heb ik knolselderij toegevoegd, dat proef je niet heel duidelijk maar geeft wel net een extra smaakje. Het is weer eens wat anders dan aardappels of puree bij je boeuf bourguignon en je kunt er zo fijn je saus in dopen. De aardappelpannenkoekjes doen het ook goed met wat gerookte zalm en een dot zure room (zoals bij blini’s met zalm). Willem eet ze zelfs als ontbijt, met stroop…
Dit is weer een makkelijk recept en je kunt er natuurlijk mee variëren. Binnenkort wil ik pannenkoekjes met aardappel en wortelpuree maken. Misschien nog wat gekarameliseerde ui erdoor? Aardappel met pompoen, zoete aardappel of pastinaak of alleen pompoen, het kan allemaal. Als je er maar voor zorgt dat de verhoudingen ongeveer gelijk blijven, het beslag moet stevig vloeibaar zijn, steviger dan gewoon pannenkoekenbeslag. De hoeveelheden zijn makkelijk te verdubbelen en als het beslag iets te dun is, dan voeg je gewoon wat bloem toe, is het iets te dik, dan een scheutje melk of nog een eitje.
In deze foto zie je ook sappige karbonades met gebakken appel in saus. Likkebaardend lekker met deze aardappelpannenkoekjes. Dat recept krijgen jullie volgende keer. Fijn weekend!
Aardappelpannenkoekjes met knolselderij
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 20 kleine pannenkoekjes
Wat heb je nodig
- 250 gram (bloemige) aardappels (of restje aardappelpuree)
- 125 gram knolselderij
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 75 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout en 1/4 tl peper
- olie of boter om te bakken
Zo maak je het
- Schil en was de aardappels en knolselderij en snij ze in stukken
- Kook ze in 15-20 gaar, laat goed uitstomen en stamp ze fijn. Als je een restje aardappelpuree gebruik je dat in plaats van aardappelen en voeg je de gestampte knolselderij toe.
- Roer de melk erdoor en laat afkoelen
- Kluts de eieren, de bloem en het bakpoeder door de puree
- Voeg het zout en peper toe
- Zet een koekenpan op halfhoog/laag vuur en laat warm worden
- giet een beetje olie in de pan en schep bergjes beslag in de pan. Bij mij passen er 4 per keer in.
- Bak de pannenkoekjes tot je belletjes aan de bovenkant ziet verschijnen en de onderkant mooi bruin is en keer ze voorzichtig om. Bak de andere kant en schep op een bord.
- Herhaal met de rest van het beslag. Bij mij gaan er ongeveer 20 pannenkoekjes uit het beslag.
Notities
- Je kunt de pannenkoekjes warm houden in de oven ( 80 graden).
- Varieer eens met de ingrediënten: aardappel/wortel, aardappel/pastinaak, pompoen, zoete aardappel, aardappel/rode biet. Er is zoveel mogelijk