Eind 2016 was ik met Willem in Zuid Afrika. Echt álles wat we tijdens onze vier weken vakantie hebben gegeten was heerlijk, maar één gerecht blijft steeds in mijn hoofd zitten. Lang in de oven geroosterde procureur (varkensnek) in een zoete donkere marinade met gehakte appels en aardappelpannenkoekjes. Procureur is vet varkensvlees, als je dit lang in de oven roostert, loopt het vet eruit en je houdt superzacht mals vlees over. Pulled pork wordt ook zo gemaakt. Het water loopt mij nog in de mond als ik aan het gerecht van 2 jaar geleden denk. De smaak van het zacht, sappige vlees, de marinade, de appels en pannenkoekjes samen, zó lekker.
Eindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken, het restaurant gemaild en gevraagd of ze mij heel misschien het recept kunnen geven. Nog dezelfde dag mailt de kok mij het hoe en wat van de procureur. Nou ja, wat ontzettend aardig en wat ben ik daar blij mee! De recepten voor de bijgerechten zitten er niet bij maar daar kan ik zelf wel iets voor bedenken.
In mijn vriezer liggen nog een paar heerlijke karbonades (van de geweldige slager bij mijn moeder uit het dorp), die gebruik ik in plaats van de procureur. Procureur moet je bestellen bij de slager en vandaag is d-day, ik wil, nee ik móet ermee aan de slag. Karbonade, in dit geval van de haas, is ook varkensvlees en de combinatie klopt. De marinade uit het originele recept gebruik ik voor de saus en ik bak schijfjes appel en ui bij de karbonade. Ook de aardappelpannenkoekjes zien eruit zoals ik mij herinner. Ik snijd een stukje karbonade af en haal dit met zo’n lekker zachtbuikig dik pannenkoekje door de saus en proef. Ineens ben ik weer terug in Swellendam, dit is zo ontzettend lekker.
Met dank aan restaurant Koornlands in Swellendam. Mocht je naar Zuid Afrika gaan en je bent in de buurt, ga daar dan eten.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Karbonade met appeltjes
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 4 haaskarbonades van een goede slager
- peper en zout
- bakboter of olie
- 200 ml appelsap
- 40 ml rijstazijn
- 3 el bruine suiker
- 3 el ketjap manis
- 3 el soja saus (kikkoman, groene dop, minder zout)
- 1 tl aardappelzetmeel of maizena losgeroerd in een wat water
- 3 appel ongeschild, klokhuis verwijderd en in 12 partjes gesneden
- 2 rode uien, in ringen gesneden
- 2 koekenpannen ( waarvan 1 groot genoeg voor 4 karbonades)
Zo maak je het
- Haal het vlees 15 minuten voor je het gaat bakken uit de koelkast. Dep het droog en bestrooi met peper en zout
- Doe de appelsap, rijstazijn, suiker ketjap en soja in een pannetje en breng aan de kook
- Giet een beetje voor beetje het water met aardappelzetmeel erdoor tot de saus licht is gebonden. Zet het vuur laag
- Zet een koekenpan op halfhoog vuur, laat deze warm worden en doe een klontje boter in de pan. Bak de partjes appel aan beide kanten bruin. Zet het vuur dan laag
- Zet de andere koekenpan op halfhoog/hoog vuur, laat deze warm worden en doe er wat boter in.
- Schroei de karbonades aan beide kanten snel dicht, doe de uien erbij roer even om en zet het vuur laag.
- Bak de karbonades in ongeveer 8 minuten gaar ( afhankelijk van de dikte van de karbonades), op laag vuur, keer halverwege en roer af en toe de uien even om.
- Schenk de saus bij de karbonades, voeg de saus en de appels toe en roer even door elkaar. Verdeel het eventueel over de 2 koekenpannen.
Notities
- Lekker met deze aardappelpannenkoekjes met knolselderij
- Gestoofde rode kool past erg goed hierbij of een lekkere salade