Ieder jaar vieren Willem en ik Pasen, samen met zo’n 35 vrienden, met een uitgebreide brunch bij Marc en Patty. Zij zorgen voor de drankjes en stellen hun huis beschikbaar. De gasten nemen allemaal wat lekkers mee voor het buffet. Dit jaar was een jubileum jaar, het was de 25ste paasbrunch. Patty had een galerij met foto’s van 25 jaar vriendschap opgehangen, zo leuk om te zien wat we allemaal beleefd hebben samen in die 25 jaar. En wat een jonge koppies, dat is ook best confronterend! We hebben het jubileum uiteraard uitbundig gevierd afgelopen paasmaandag.
Voor deze brunch maakte ik Thaise viskoekjes. Zelf ben ik er dol op en ook bij de paasbrunch waren ze heel erg snel verdwenen. De “koekjes” zijn warm of koud heerlijk en ze zijn prima wat langer van tevoren te maken. Een ideaal voorgerecht of buffetgerecht dus. Kaffir-limoenblaadjes (djeroek poeroet of luk makrut) geven de specifieke smaak aan de viskoekjes. Deze blaadjes kun je niet zo vaak vers vinden maar je vindt ze bij de meeste toko’s wél in het vriesvak. Als je ze niet kunt krijgen vervang je de blaadjes door limoenrasp en sap.
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 35 viskoekjes
Wat heb je nodig
- 450 gram witvis (ik heb tilapia filet uit de vriezer gebruikt)
- 2 volle tl rode currypasta (ik gebruik Mae Ploy currypasta, van de toko, die is vrij pittig. Die van de supermarkt is vaak iets milder, dan kun je wat meer gebruiken)
- 2 tl basterdsuiker
- 2 el vissaus
- 1 bosje koriander
- 1 ei, losgeklopt
- 1/2 el maïzena
- 4 kaffir-limoenblaadjes, kern verwijderd, opgerold en in fijne reepjes gesneden of eventueel vervangen door sap en rasp van een halve limoen.
- 50 gram gekookte haricots verts, in dunne ringetjes
- 3 stuks lente ui, in dunne ringetjes (ook het groene gedeelte)
- olie om in te bakken (arachide- of zonnebloemolie)
- extra nodig: een keukenmachine of staafmixer
Voor de dipsaus
- 2 el zoete chilisaus
- sap van 1/2 limoen en rasp
- 1/2 el gehakte koriander
- stukje komkommer in kleine stukjes gesneden
- 1/2 el gehakte pinda's
Zo maak je het
- Maak eerst de vis pasta. Doe de vis (in grote stukken gesneden), currypasta, suiker, vissaus, koriander, ei, maïzena en de kaffir-limoenblaadjes in de keukenmachine en maal tot een mousse-achtig mengsel. Schep het mengsel uit de kom van de keukenmachine in een andere kom en roer de stukjes lente-ui en haricots verts erdoor. Dit laatste doe je niet in de keukenmachine anders wordt het mengsel groen. En dat wil je niet.
- Maak de dipsaus, roer alle ingrediënten hiervoor door elkaar en zet apart.
- Maak de viskoekjes. Zet een bord klaar met daarop een vel dubbelgevouwen keukenpapier. Neem een koekenpan, giet er een laag olie in en laat heet worden. Neem met een grote theelepel of dessertlepel balletjes van het vismengsel en duw met een tweede lepel het visballetje in de olie. Mijn koekenpan is groot genoeg voor 7 koekjes per keer. Als de onderkant van het eerste koekje bruin is, begin je met keren van de koekjes. Druk ze dan ook meteen wat platter en bak de andere kant ook bruin. Ze zijn klaar als ze een beetje bol gaan staan. Schep ze uit de hete olie op het bord wat je al hebt klaargezet en begin met de volgende ronde.
Het lekkerst zijn de viskoekjes als ze versgebakken en iets afgekoeld zijn. Maar van te voren maken en meenemen naar een brunch kan ook. Dan serveer je ze koud of even opgewarmd in de magnetron.