De eerste zomerse dagen zitten er al op en er komen vast nog veel meer. Tijd voor wat zomerse cocktail recepten. De enige cocktail die ik af en toe dronk was een Spritz. Liever wel met pittige Campari dan Aperol maar daar bleef het bij. Deze zomer komt daar acuut verandering in. Om te beginnen met deze twee ontzettend lekkere cocktails.
Om te beginnen de Dark n Stormy. Donkere rum, gemberbier en limoensap, wat een heerlijke combinatie. De donkere rum moet eigenlijk Gosling’s donkere rum zijn (Gosling’s heeft ‘m bedacht en ook geregistreerd) maar met een andere donkere rum lukt het ook. Dan mag je de cocktail misschien geen Dark n Stormy meer noemen, het blijft een stormachtig goede cocktail.
En wat blijkt, als je de rum vervangt door wodka heb je de Moscow Mule al te pakken en die is minstens net zo lekker. Traditioneel wordt de Moscow Mule in een koperen beker geserveerd. Volgens de legende is de Moscow Mule rond 1940 ontstaan. Drie vrienden zaten bij elkaar, eentje had de nodige wodka dat hij maar niet aan de man kon brengen, de ander een partij nogal onpopulair Ginger beer en de derde had koperen bekers in z’n kelder staan, die onverkoopbaar waren.
Na wat brainstormen besloten ze een mix te maken van de wodka en gemberbier en daar wat limoensap aan toe te voegen. In de koperen beker die eigenschappen zou bezitten die de cocktail nóg lekkerder maakt. Dit bleek een regelrechte hit en een van de succesvolste marketingcampagnes ooit. Ik vind hem prima in een glas maar mocht je een koperen beker in huis hebben, laat mij vooral weten of dat veel uitmaakt….
En omdat het vandaag koningsdag is, geef ik je nog het recept voor die vertrouwde Aperol Spritz. Hij is toch wel erg mooi oranje…
Ik denk dat ik deze zomer op ontdekkingstocht door cocktail-lui-lekkerland ga. Er is nog zoveel meer te ontdekken. Met mate, ja natuurlijk, met mate…
Cocktail recepten
Voorbereidingstijd
Totaal
Wat heb je nodig
- 45 ml wodka (Moscow mule) of 45 ml bruine rum (Dark n stormy)
- 120 ml ginger beer
- 1/2 limoen
- angostura bitters ( optioneel)
- Geschaafde ijs of ijsblokjes
- roerstaafje
- een mooi glas
Aperol Spritz
- 1/3 Aperol Spritz
- 1/3 Prosecco
- 1/3 koolzuurhoudend water
- ijsblokjes
- schijfjes sinaasappel
- een mooi glas
Zo maak je het
Moscow Mule
- Vul je glas half met ijsblokjes en schenk de wodka erbij
- Knijp de halve limoen uit boven het glas en houd hem apart
- Schenk de gingerbeer en een paar scheutjes angostura bitters (optioneel) erbij en roer door met het roerstaafje
- garneer met de uitgeknepen limoen
Dark n Stormy
- Vul je glas half met ijsblokjes, knijp de halve limoen boven het glas uit en houd hem apart
- Doe de gingerbeer en een paar scheutjes angostura bitters (optioneel) erbij en roer door met het roerstaafje
- Schenk de rum er voorzichtig over (zodat je een donker laagje aan de bovenkant krijgt.
- garneer met de uitgeknepen limoen
Aperol Spritz
- Vul je glas half met ijsblokjes
- Schenk vervolgens de Aperol, prosecco en het koolzuurhoudende water bij
- Garneer met wat schijfjes sinaasappel