metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Hoofdgerecht gevogelte

Pittige kip tacos met romige guacamole

by Metz 5 augustus 2017
written by Metz 5 augustus 2017
Taco's

Het was een goede eet-dag toen ik deze tacos maakte. Een hele goede eet-dag. Want deze tacos zijn zo-ontzettend-lekker. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik erg teleurgesteld raak als mijn eten niet lekker genoeg is, of dat nu thuis is of in een restaurant. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, maar deze dag was wel een uitzonderlijke goede eet-dag.

Deze tacos zou ik niet authentiek Mexicaans willen noemen, eerder Tex-Mex. Maar het gaat erom dat ze lekker zijn en dat zijn ze. Wie houdt er nu niet van zachte tortilla’s gevuld met zacht, zoet, pittig gestoofde kip met guacamole. Daarop zelf gemaakte pico de gallo (tomatensalsa) en zoetzure rode ui. Oh ja, er zit ook nog rode en witte kool in voor de knapperigheid.  Klinkt trouwens allemaal best gezond ook hè?

Taco's

Voor de kip heb ik de slow cooker gebruikt maar je kunt de kip ook heel goed stoven in de saus op het vuur. De slow cooker vind ik gewoon een makkelijk apparaat, je hebt er geen omkijken naar. Als de kip gaar is, trek je het vlees in draadjes uit elkaar. Hier gebruik ik mijn staande mixer voor met de platte deeghaak, fluitje van een cent. De kip doe je in de kom en je laat de mixer even laten draaien. Heb je deze niet, dan kan het natuurlijk ook met 2 vorken.

Je vraagt je misschien af waarom hier geen kaas op zit. Ja, dat vraag ik mij eigenlijk ook af, geen idee waarom niet. Ik had de tacos al op voordat ik eraan dacht…  Deze tacos kunnen dus heel goed zonder kaas. Alleen denk ik nu dat het zou kunnen dat kaas het nóg lekkerder maakt. Hmmmmmm.  Binnenkort moet ik ze nog maar eens maken, gelukkig ligt er nog een portie kip in de vriezer.

Print

Pittige kip taco's met romige guacamole

Voorbereidingstijd 45

Kooktijd 30

Wachttijd 4

Totaal 5 , 15

Aantal 6-8 personen

Taco's

Wat heb je nodig

Voor de kipvulling

  • 750 gram kipfilet (biologisch)
  • 2 tl chipotlesaus (potje bij de goed gesorteerde supermarkt)
  • 2 tl gerookt paprika poeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 1 tl gemalen cayennepeper
  • 1 1/2 el bruine suiker
  • 1/2 blik gepelde kerstomaatjes ( 1 heel blik als je de kip op het vuur klaar maakt)
  • 1 tl zout

Voor de zoetzure uien

  • 1 rode ui in hele dunne ringen gesneden
  • 1 el suiker
  • 100 ml appel azijn (of gewone witte azijn)
  • 1 tl zout

Voor de pico de gallo

  • 4 rijpe tomaten in kleine blokjes gesneden
  • 1 rode of witte ui, heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, uit de pers of heel fijn gesneden
  • sap van 1 limoen
  • tl suiker
  • 1 handje koriander, fijn gesneden
  • 1 Jalopeno peper, fijn gesneden (ik gebruikte ze uit een potje van de supermarkt)
  • zout en peper

Voor erbij

  • Heerlijke guacamole
  • kleine zachte tortilla's (gordita's), 2-3 st. per persoon
  • 100 gram rode en 100 gram witte kool, in fijne reepjes gesneden
  • extra koriander
  • limoen partjes

Zo maak je het

  • Voor de zoetzure ui doe je alle ingrediënten in een potje, deksel erop en flink schudden tot de suiker is opgelost. Dit kun je al een dag van te voren doen of 1 uur van te voren. Het moet even kunnen trekken.
  • Roer alle ingrediënten voor de kip door elkaar en doe ze in de slowcooker. Ik heb de slowcooker 5 uur op de lage stand laten koken. Heb je geen slowcooker: doe dan alle ingrediënten voor de kip in een braadpan en leg de kip erin. Laat zachtjes gaar sudderen( ong. 30 min), je moet de kip makkelijk uit elkaar kunnen trekken. Let erop dat het vuur niet te hoog staat, dan droogt de kip erg uit. 
  • Haal de kip uit de saus en trek de kip met 2 vorken in draadjes uit elkaar. Ik doe dit met mijn staande mixer met de platte deeghaak. Paar keer draaien en je heb draadjeskip.
  • Kook eventueel de saus nog ietsje in en roer dan de kip door de saus
  • Roer voor de pico de gallo alle ingrediënten door elkaar
  • Vul de tortilla's eerst met de gesneden kool, daarbovenop wat kip, pico de gallo, guacamole, zoetzure ui en wat extra koriander. Serveer meteen

Notities

  • Je kunt in de supermarkt allerlei kruidenmengsels kopen, ook Mexicaanse. Deze kun je ook gebruiken i.p.v. het mengsel dat in het recept wordt aangegeven. Net zo makkelijk. Kijk wel even op het etiket of er zout in zit. Als dat zo is, voeg dan geen extra zout toe. Voeg nog wel de suiker, de chipotlesaus en de bliktomaten toe
  • het recept is voor 6-8 personen. Je kunt een deel van de kip makkelijk invriezen voor een volgende keer
  • Maak er een Mexicaans smul feestje van en zet alle onderdelen van de taco's los op tafel en laat iedereen zelf z'n taco bouwen! Je kunt dit nog aanvullen met bijvoorbeeld zwarte bonen, kidneybonen, blokjes avocado, kaas, zure room, mais enzovoort.
avocadogezondkipkoriandermexicaanstomaatui
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Niet zo klassieke Caesar salad met krokante kip

4 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

Curry met kipgehaktballetjes en zoete aardappel

5 januari 2018

Snelle wontonsoep

24 november 2017

Kippastei

27 oktober 2017

Pad Thai

21 juli 2017

Roti

15 mei 2017

Zoete aardappel-wortel-curry soep

17 februari 2017

Pindasoep

31 december 2016

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact