Pad Thai is een van Thailands bekendste gerechten. Als je ooit in Thailand bent geweest heb je dit vast gegeten. Of bij een Thais restaurant in Nederland, want daar hebben ze het natuurlijk ook.
Mijn Pad Thai versie is een versie met kip, omdat ik dat nog in de koelkast had, maar ik maak Pad Thai ook met garnalen of tofu. Het is allemaal even lekker en supersnel te maken. Het lastigste van het recept is ervoor zorgen dat de noedels niet te zompig worden, dit luistert best nauw en is een kwestie van uit proberen. De noedels zijn het lekkerst als ze nog een beetje een “bite” hebben, maar van binnen niet rauw zijn. Verder is Pad Thai maken een fluitje van een cent en je kunt ook nog wat variëren met de ingrediënten.
Dat variëren heb ik hier ook gedaan. Aan mijn roerbaksaus heb ik wat pindakaas toegevoegd, dat is niet zo authentiek. Al is de lekkerste versie die ik ooit heb gegeten, een versie waar dat toch echt in zat. Je kunt extra groenten toevoegen, probeer eens peultjes of gebruik een zakje wokgroenten. De eieren heb ik apart gebakken en in reepjes gesneden, mee roerbakken kan natuurlijk ook.
Het restje Pad Thai heb ik de volgende dag meegenomen naar mijn werk, met wat gekookte haricots verts erbij, een hard gekookt eitje, verse koriander, gehakte nootjes, scheutje sriracha saus. Heerlijk!
Pad Thai
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 200 gram brede rijstnoedels
- 150 gram kipfilet of kippendijen, in reepjes (of gebruik pittige tofu roerbakreepjes voor een vegetarische versie)
- 2 el arachideolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden
- 125 gram taugé
- 2 eieren, losgeklopt
Voor de saus
- 1 el tamarindepasta (toko)
- 1 el palmsuiker of bruine suiker
- 1 tl pindakaas
- 1 el vissaus
- 1/2 tl chilivlokken
Voor erbij
- 2 el gehakte pinda's (ik gebruik dry roasted honey pinda's, maar gewone kunnen ook)
- 1 limoen in partjes
- 2 bosuien in dunne reepjes gesneden
- 2 el fijngehakte koriander
- sriracha saus
Zo maak je het
- Week de noedels 40-50 minuten in een grote schaal met koud water. Noedels moeten helemaal onder water staan. De noedels zijn dan nog een beetje hard maar je kunt ze wel doorbijten. Laat ze vervolgens uitlekken
- Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar in een kommetje
- Bak van de eieren een grote dunne omelet. Laat afkoelen, rol op en snijd deze in dunne reepjes
- Zet een wok op hoog vuur, als hij heet is, voeg je de olie toe en de kipreepjes. Bak deze snel gaar.
- Voeg de ui, de knoflook en de reepjes paprika toe en roerbak kort
- Voeg de taugé toe en roerbak kort
- Vervolgens voeg je de uitgelekte noedels ten de saus toe en roerbak kort
- Als de noedels te droog worden, voeg je ietsje water toe.
- Schep de Pad Thai in kommen of op borden
- Serveer de Pad Thai met de reepjes omelet, fijngehakte pinda's, lente ui, koriander en limoen.
Notities
Noedels:Je kunt de noedels ook 3 minuten in kokend water leggen. Dat is sneller alleen is het minder makkelijk in de gaten te houden of ze goed zijn. Giet de noedels af, spoel koud af en sprenkel er een beetje olie over. Dan plakken ze niet aan elkaar.
Vegetarisch: Een vegetarische Pad Thai maak je door tofu toe te voegen in plaats van kip of garnalen. In de supermarkt zijn pittige tofu roerbakreepjes te krijgen, die kun je zo toevoegen en ze zijn heerlijk.