Zo, en dan is het ineens 2018 en zijn de feestdagen weer voorbij. Hebben jullie fijne dagen gehad? Wij hadden heerlijke en gezellige feestelijke dagen alleen ben ik ook wel blij dat het weer klaar is. Kerstboom eruit en weer een fris jaar voor de boeg. Wat gaat dit nieuwe jaar weer brengen en wat kunnen we er zelf van maken….
In ieder geval is mijn voornemen om nog meer groenten aan maaltijden toe te voegen en vaker vegetarisch te eten, minder vlees en af en toe vis. Die lijn lag er vorig jaar al, net als bij veel mensen. Daarom verwonderde het mij toen ik las dat er gemiddeld in 2017 meer vlees per persoon is gegeten dan in 2018. Gek toch? Dit zal dan volgend jaar hopelijk anders zijn.
Vandaag een curry recept, wél met kip alleen voeg ik zoete aardappel toe. Minder vlees en meer groenten dus. De kip gehaktballetjes maak ik van kippendijenvlees maar er is ook kant en klaar kip gehakt in de supermarkt te koop. Wel zo makkelijk, vooral als je geen keukenmachine hebt.
De zoete aardappel is eerst geroosterd in de oven, dat vind ik zelf erg lekker. Als je het makkelijker wilt, kook je de stukjes aardappel gaar in de curry. Pompoen kan ook, geroosterd of gekookt. De curry kan ook prima vegetarisch, laat de kip weg en gebruik pompoen en kikkererwten of linzen. Je kunt er (zilvervliesrijst) of naanbrood bij eten, verse groenten en natuurlijk een lepel yoghurt met wat mangochutney. Met wat geroosterde amandelsnippers of geraspte kokos erover maak je er helemaal een feestje van.
Niet moeilijk en je kunt er zoveel kanten mee op. Net als het nieuwe jaar dat voor ons ligt, zoveel mogelijkheden… fijn he?
Curry met kipgehaktballetjes en zoete aardappel
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4-6 personen
Wat heb je nodig
Voor de balletjes
- 400 gram kippendijenvlees (dan heb je een keukenmachine of staafmixer nodig) of kipgehakt
- 1 teen knoflook uit de knijper
- 2 tl currypoeder
- 1/2 tl zout
- rasp van een halve limoen
- 1 ei
- 20 gram paneermeel
- steeltjes van een bosje koriander (de blaadjes gebruik je voor de garnering)
- 2 el olie om te bakken
Voor de curry
- 2 zoete aardappels in in kleine blokjes gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- stukje verse gember (5 cm) geraspt
- 1 pakje kokosmelk (250 ml)
- 1 tl elk van gemalen komijn, koriander en kurkuma/koenjit (of 1 el versgeraspte kurkuma)
- 2 el curry poeder
- 1/4 tl kaneel
- 1 el tomatenpuree
- 1 kippenbouillonblokje
- 250 ml water
- rasp en sap van een halve limoen.
Voor erbij:
- (zilvervlies) rijst of naanbrood
- yoghurt
- mango chutney
- fijngehakte verse koriander
- groenten die je lekker vindt, bijvoorbeeld boontjes, broccoli, komkommer, doperwten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 250 graden
- Zet een braadpan op laag vuur en laat warm worden
- Meng een 1/2 el olie door de blokjes zoete aardappel en verdeel over een bakplaat (leg er bakpapier onder)
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de aardappelen ongeveer 25 minuten of tot ze bruin zijn. Roer ze halverwege even om. Haal ze uit de oven en zet ze apart
- Doe het kippendijenvlees in de keukenmachine, samen met de overige ingrediënten en gebruik de puls knop om het fijn te hakken. Niet te lang hakken. Als je kant en klaar kipgehakt heb, meng je met de hand de overige ingrediënten erdoor ( hak de steeltjes van de koriander heel fijn)
- Vorm van het gehakt kleine balletjes
- Zet het vuur halfhoog, giet 2 el olie in de pan en braad de balletjes rondom bruin. Schep de balletjes uit de pan
- In de olie die achterblijft in de pan, bak je de uien glazig (5 minuten), voeg dan de gember en knoflook toe en bak deze ook even aan.
- Voeg de curry, koriander, kurkuma, komijn en kaneel toe, roer een paar keer om en voeg de tomatenpuree toe Bak dit even aan.
- Voeg de kokosmelk, het bouillonblokje, limoenrasp en sap en het water toe. Roer goed door, breng aan de kook. Als het te dik is, voeg je nog iets water toe.
- Voeg de gehaktballetjes toe en laat 10-15 minuten sudderen.
- Kook intussen je (zilvervlies) rijst en groenten gaar
- Voeg als laatste de blokjes zoete aardappel toe aan de curry
- Serveer de curry met zilvervliesrijst of naanbrood en lekkere verse groenten. Lepel wat yoghurt en mango chutney over de curry en strooi er verse koriander over.