Jaren geleden was er in Haarlem een goede afhaalroti. Helaas is die al lang geleden verdwenen. Als ik in Amsterdam toevallig op de Albert Cuypmarkt kwam, nam ik nog wel eens roti mee naar huis. Heerlijk vind ik het, alleen dacht ik er niet aan het zelf te maken. Veel te ingewikkeld. Dacht ik.
Mem maakte, toen mijn zussen en ik nog thuis woonden, regelmatig een heerlijke Indiase curry. Lekker hoor, kipcurry met rijst en allerlei bijgerechten. Het recept van die curry had zij ooit gekregen in de tijd dat wij in Kenia woonden. Zij was toen bevriend met een Indiase meneer Singh en zij wisselden recepten uit. Nu ik het erover heb, vraag ik mij af welke Hollandse heerlijkheden eigenlijk bij de familie Singh op tafel kwamen…..
Maar goed, die curry dus. Die curry van mem smaakte ongeveer zoals roti kip smaakt. In mijn herinnering was die curry best lastig te maken en at ik de curry allen bij mem. En de roti kocht ik als het toevallig zo uitkwam. Tot ik maar eens ging zoeken naar recepten voor roti. Blijkt het toch helemaal niet moeilijk te zijn. Heel makkelijk zelfs. Nu maak het regelmatig zelf en heb ik het recept een beetje naar mijn eigen smaak aangepast. T’is toch vaak een kwestie van proeven, wil je meer of minder kerrie, wil je meer of minder tomatenpuree. Maar zo vind ik hem het lekkerst. En ja, de rotiplaat koop ik kant en klaar. Die kun je ook zelf maken hoor, maar ik koop ze bij de toko. Dat scheelt een hoop tijd.
Nu toch eens aan mem vragen hoe het zit met die curry van meneer Singh, is die misschien ook minder moeilijk dan ik mij herinner?
Roti
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 8 porties
Wat heb je nodig
- 1 1/2 kilo kippenbouten (of andere stukken kip met bot)
- 1 kilo kippendijenvlees
- 5 tenen knoflook, uit de knijper
- 3 witte uien, gesnipperd
- 3 el olie (ik gebruik arachide olie)
- 50 - 60 gram Hindoestaanse kerrie masala (ik gebruik Nandan, te koop bij toko of goed gesorteerde supermarkt)
- 2 bouillonblokjes
- 4-5 aardappelen (vastkokend), geschild en in vieren.
- 4-6 eieren, hardgekookt en gepeld
- 1- 1 1/2 liter water
- 1 klein blikje tomatenpuree
Zo maak je het
- Verwarm de braadpan op halfhoog vuur en giet er 2 el olie in. Fruit de uien in de olie tot ze glazig zijn, voeg dan de knoflook toe en fruit dit even mee. Schep het uit de pan en zet apart.
- Schenk nog een el olie in de pan en bak de kip, in gedeelten, even aan. De kip hoeft niet donkerbruin of gaar, gewoon even om en om bakken en uit de pan halen.
- Schep de uien weer in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak het mengsel even aan, blijf roeren en let erop dat het niet verbrand. Strooi 50 gram kerriepoeder erover en bak even mee. Voeg dan het 1 liter water toe, roer weer goed door en verkruimel de bouillonblokjes erover.
- Dan kan de kip erbij. De kip moet bijna onder het vocht staan, voeg anders nog extra water toe. Leg het (hele) pepertje erbij, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Het mag nog een beetje borrelen maar niet hard koken. Proef de saus, heeft hij misschien nog iets meer kerrie nodig? Je kunt nog wat extra toevoegen als dit nodig is.
- Laat de kip ongeveer 1 uur koken en voeg dan de aardappels toe. Proef de saus. Is hij pittig genoeg, dan verwijder je het pepertje anders laat je deze nog even meekoken. Laat de aardappels nog een half uur meekoken tot ze gaar zijn.
- Pel de eieren en leg ze in de saus en laat deze ook nog even meekoken. Check even of de aardappels en de kip gaar zijn. Het vlees moet makkelijk van het bot los te halen zijn.
- Kook de kousenband of sperziebonen gaar.
- Verwarm de rotivellen in de koekenpan of in de magnetron.
Serveer de roti met kousenband, de mangochutney en de zoetzure komkommer.