Deze pittige biefstuksalade smaakt verrukkelijk en je draait hem zo in elkaar. Je zet in een mum van tijd een gezonde en lekkere maaltijd op tafel.
Vorig weekend hebben Willem en ik iets teveel de gezelligheid opgezocht, dit gaat samen met de nodige drankjes en hapjes. Het weekend begon al vroeg, op donderdag hadden we een verjaardagsfeest met BBQ, vrijdag een etentje bij vrienden én op zaterdag nog een strandfeest. Wat was het leuk allemaal en heerlijk, alleen kost het mij tegenwoordig wel meer tijd om daarvan bij te komen. Zondag (en de rest van de week) maar een balansdag. Deze pittige biefstuksalade is dan precies wat ik nodig heb. De dressing maakt de salade, die is zoetig, pittig, romig en heel erg lekker.
Koriander en munt maken de salade af. Maar ja, je hebt ook korianderhaters en Willem is daar een van, hij vindt het zo verschrikkelijk vies. En ik vind het zo ontzettend lekker. Zo zie je maar weer, ieder z’n meug. Eigenlijk is Willem helemaal niet zo’n salade-eter. Maar deze salade.. die eet hij dan wel met smaak op, alleen liever zonder de koriander. Gelukkig is de dressing zó goed dat de biefstuksalade ook zonder de koriander kan. Maar liever niet natuurlijk.
Pittige biefstuksalade
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 100-150 gram kogelbiefstuk of ossenhaas (van een goede slager)
- boter of olie om in te bakken
- 1 zak zachte gemengde sla
- 100 gram boontjes, peultjes of haricots verts
- 1 bakje taugé
- 100 gram snoeptomaatjes, doormidden gesneden
- 2 el pinda's of cashewnoten ( ik gebruik de honey-roasted van Duyvis), fijn gehakt
- blaadjes koriander, fijn gehakt
- blaadjes munt, fijn gehakt
Voor de dressing:
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus (kikkoman, met de groene dop, minder zout. Als je de gewone gebruikt, neem dan ietsje minder)
- 5 el kokosmelk
- 1/2 el limoensap
- 2 tl bruine suiker
- 1 tl sambal badjak (gebakken sambal) of gewone sambal
- 1 teentje knoflook uit de knijper
- stukje gember, fijn geraspt
Zo maak je het
- Laat je biefstuk op kamertemperatuur komen en bestrooi met zout en peper
- zet 2 borden klaar en verdeel de sla erover
- kook de boontjes beetgaar en spoel koud af
- giet kokend water over de tauge, laat 30 seconden staan, giet af en spoel koud af
- verdeel de boontjes, taugé en de tomaatjes over de sla
- roer de ingrediënten voor de dressing, behalve de knoflook en gember, door elkaar
- laat een koekenpan heet worden, giet de olie of bakboter erin en bak je biefstuk zoals jij hem lekker vindt
- haal de biefstuk uit de koekenpan en laat rusten op een bord
- Zet het vuur laag, doe de gember en de knoflook in de pan, bak heel even aan (niet laten kleuren) en giet de dressing erbij. Laat dit even warm worden en zet het vuur uit.
- snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel over de salade
- verdeel de kruiden en de nootjes over de salade
- giet een beetje dressing over de sla en geef de rest er apart bij
Notities
De salade kan natuurlijk ook met reepjes gebakken kipfilet of een restje van je gegrilde kip. Of vegetarisch, met gebakken tofu reepjes.