2 el gedroogde oregano of italiaanse keukenkruiden
1/2 tl versgemalen zwarte peper
Voor erbij
Penne
versgeraspte Parmezaanse kaas
250 gram verse kleine trostomaatjes of snoep tomaatjes
zakje rucola
Zo maak je het
Neem een grote zware braadpan en laat deze warm worden op laag vuur
Doe het spek in de pan en braad dit zachtjes aan ( 5 minuten) - geen olie of boter nodig
Zet het vuur hoger ( half hoog) en braad het gehakt rul (tot er geen roze meer te zien is)
Schep het gehakt en het spek uit de pan met een schuimspaan en zet apart
Fruit in het overgebleven vet de gesnipperde uien glazig. Zet het vuur eventueel ietsje lager. Voeg dan de knoflook toe en de wortelen . Schep regelmatig om en fruit 3 minuten aan.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit even mee om de tomatenpuree te ontzuren.
Roer de ansjovis erbij, bak heel even mee (al roerend)
Schenk de wijn in de pan, voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe. Roer goed om.
Schep het gehakt weer in de pan, roer alles goed om en zet op een sudderplaatje of in de oven (100 graden).
Laat de saus 3-4 uur zachtjes sudderen. Check af en toe, roer om en voeg eventueel een beetje water toe als de saus te droog lijkt.
Tijdens het sudderen kun je de tomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal leggen. Verwarm je oven voor op 100 graden. Giet een scheutje olijfolie over de tomaatjes, strooi er wat zout en versgemalen peper over en zet een uurtje in de oven. Als je je saus in de oven laat sudderen kun je het laatste uur de tomaatjes erbij zetten.
Kook je pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak
Serveer de penne met de bolognesesaus, de tomaatjes, wat rucola en versgeraspte Parmezaanse kaas
Notities
Als je toch bezig bent, maak een dubbele hoeveelheid saus en vries wat je over hebt in.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/penne-bolognese/