Dit is even een werkje maar dan heb je ook wel een heerlijk Aziatisch hapje. Moeilijk is het niet en ik maak altijd een dubbele hoeveelheid gehakt aan, de helft vries ik dan in voor een andere keer. Met onderstaand recept maak je ongeveer 40 potstickers. Je kunt de bevroren potstickers op dezelfde manier klaarmaken als verse, je laat ze alleen ietsje langer stomen. Valt dus reuze mee met dat werk..
Een potsticker is een Chinese dumpling die oorspronkelijk werd gekookt. Tegenwoordig wordt de dumpling eerst gebakken en vervolgens gekookt en gestoomd in een klein laagje water met een deksel op de pan. De dumpling kleeft aan de bodem van de pan als je hem bakt en krijgt een knapperig laagje. Vandaar de naam potsticker.
Voor deze potsticker heb ik een vulling van varkensgehakt gebruikt, maar er zijn allerlei vullingen mogelijk. Kip, garnalen, paddestoelen, noem het maar op en ze zijn allemaal even lekker.
Potstickers
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 40 stuks
Wat heb je nodig
- 300 gram varkensgehakt
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl maizena
- 1/2 tl zout
- 1 tl suiker
- 1 teen knoflook, geperst
- 3 tl gember, geraspt
- 7 shiitake paddenstoelen in kleine stukjes gesneden
- 2 lente ui, in dunne ringetjes gesneden
- 50 gram witte kool, fijngesneden
- 2 el (shaoxing) rijstwijn
- 1 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 2 el water
- 1 pakje ronde gyoza vellen (toko)
- 2 el olie
- 100 ml water
Voor erbij
- 2 el pindakaas
- 8 el warm water
- 1/2 el bruine suiker
- 1 el sojasaus
- 1/2 el sriracha of chili olie
Zo maak je het
Meng het gehakt met alle ingrediënten in een kom en kneed het tot het een smeuïg geheel is.
Leg een gyoza vel plat op je handpalm en leg in het midden van het vel een theelepel van het gehaktmengsel. Doop je vinger in wat water en maak de bovenkant van het vel nat en vouw het vel dubbel tot een halve maan. Maak kleine vouwtjes terwijl je het vel dichtvouwt. Op YouTube kun je filmpjes vinden hoe je dit handig doet. Als je dat te ingewikkeld vindt, vouw je gewoon het velletje dicht zonder de vouwtjes. Op de foto zie je dat die van mij er ook niet perfect uitzien..
Vanaf dit punt kun je de potstickers invriezen als je ze later wilt gebruiken. Vries ze dan eerst los van elkaar, bijvoorbeeld op een bord, in en als ze bevroren zijn doe je ze in een diepvrieszak.
Verhit in een grote koekenpan de olie en leg in één laag de potstickers erin. Bak ze tot er aan de onderkant een donkere krokante laag zit, dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Giet in één keer het water in de pan en doe meteen de deksel erop en draai het vuur laag. Stoom de potstickers zo tot het water is verdampt. Dit duurt zo'n 6 minuten. Haal de deksel van de pan en laat nog heel even bakken tot de onderkant weer krokant is. Gebruik je bevroren potstickers dan moeten ze iets langer bakken, zo'n 8 minuten.
Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer bij de potstickers.