metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Hoofdgerecht vleesPasta's

Lasagne bolognese

by Metz 24 augustus 2018
written by Metz 24 augustus 2018
lasagne op een bordje

Nu het weer ietsje koeler is, wordt het weer tijd voor een echte maaltijd. Geen makkelijke maaltijdsalade maar een substantieel bordje eten. Daar snak ik dan naar.

Lasagne Bolognese is een oude vertrouwde liefde en kan ooooooh zo lekker zijn. Moeilijk is het niet maar toch zijn niet alle lasagnes Bolognese zo lekker als ze zouden moeten zijn. De smaak van de Bolognese saus moet diep en vol zijn, dat betekent lang gesudderd. Er moet een lekkere bechamel tussen en natuurlijk kaas.

Dit is er zo eentje. Althans volgens fijnproever Willem. En zelf schepte ik ook nog maar eens een extra bordje vol. Heerlijk. Een tijdje geleden postte ik het recept voor deze Bolognese saus , van deze saus had ik de helft ingevroren.  Dan is deze lasagne Bolognese maken een fluitje van een cent.

Lasagne op bord

 

 

 

De saus maken kost wat tijd, maar als alle ingrediënten in de pan zitten heb je er geen omkijken naar. En weer deze tip, maak een dubbele hoeveelheid, vries in porties in en je hebt voor meerdere keren een makkelijke lekkere maaltijd. Penne of spaghetti Bolognese, Lasagne Bolognese en soms maak ik er zelfs chili con carne van door weer andere kruiden en groenten toe te voegen. En daar kun je weer een tortillaschotel van maken.  Oneindige variaties na het maken van één hele grote pan Bolognese saus.

Voor een extra lekkere lasagne Bolognese heb ik weer de ovengeroosterde tomaatjes toegevoegd. Bomvol diepe donkere smaken en smeuiigheid, deze lasagne. En daar kan dan best weer een salade bij. Maar dan als bijgerecht.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

Print

Lasagne Bolognese

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd 1 uur

Totaal 1 uur, 15

Aantal 6-8 personen

lasagne op een bordje

Wat heb je nodig

  • Bolognese saus van dit recept.  Maak de saus het liefst een dag van te voren en laat de saus net iets meer inkoken, ietsje droger worden. De smaak wordt dan nog dieper en voller en voor lasagne is het fijner als de saus iets droger is.
  • 3 bollen mozzarella, in blokjes
  • 400 gram snoeptomaatjes ( uit de oven, zie bij recept Bolognese saus)
  • 1 pak verse lasagne vellen (koeling, supermarkt)
  • 200 gram geraspte kaas
  • Bechamelsaus
  • grote ovenschaal ( mijne was 30 cm bij 20 cm en 8 cm hoog), goed ingevet met boter of olie

Voor de bechamelsaus

  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 750 gram koude volle melk
  • 1/2 geraspte nootmuskaat
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl peper

Zo maak je het

  1. Verwarm je oven voor op 140 graden
  2. Maak eerst de Bechamelsaus. 
  3. Smelt de boter in een grote pan op laag vuur (niet bruin laten worden)
  4. doe de bloem er in 1 x bij en roer goed met een garde ( = roux) . Laat de roux al roerende 3 minuten op laag vuur garen.
  5. Giet in kleine scheutjes de koude melk erbij en blijf flink roeren met de garde! Dit is nodig om klontjes te voorkomen. Als alle melk toegevoegd is, breng je, al roerend, de bechamel zachtjes aan de kook. Hij is dan dik en romig. 
  6. Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe en laat nog 5 minuten heel zachtjes koken, terwijl je af en toe roert. Mochten er toch klontjes in zitten, giet de saus dan even door een zeef.
  7. Verwarm de Bolognese saus
  8. Bestrijk de bodem van de schaal met 1/4 deel van de Bolognese saus, vervolgens 1/5 deel van de bechamel, 1/4 deel van de mozzarella en 1/4 deel van de tomaatjes.
  9. Bedek dit met een enkele laag lasagne vellen
  10. Herhaal dit nog 3 x en eindig met een laagje bechamelsaus met daarover de geraspte kaas
  11. Zet de schaal 45 minuten tot 1 uur in de oven, tot de bovenkant van de lasagne een lekker bruin korstje heeft.
  12. Serveer met een lekkere frisse salade

 

 

comfortfoodgehaktkaasmozzarellapastatomaten
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola

2 juli 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes

13 april 2018

Ovenschotel met shoarma, sperzieboontjes en rösti

2 maart 2018

Pittig stoofvlees (pulled beef)met taco’s en mangosalsa

16 februari 2018

Karbonade met appeltjes

2 februari 2018

Groot vlees uit de oven op lage temperatuur

8 december 2017

Pasta met romige paddenstoelensaus

20 oktober 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact