metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Borrel en snackBuffet en picknickFeestgerechtenSnelle gerechtenVisVoorgerecht

Zalmkoekjes met limoenmayonaise

by Metz 1 december 2017
written by Metz 1 december 2017

Omdat we vanaf vandaag in de feestmaand december zitten, heb ik voor jullie een feestelijk recept voor zalmkoekjes met limoenmayonaise.

Net terug uit Kaapstad kan ik maar moeilijk wennen aan de donkere dagen voor kerst.  Het is daar nu einde lente/begin van de zomer en het weer is er heerlijk. Yvonne en ik waren 11 dagen om en nabij Kaapstad en ik kan het iedereen aanraden. Vorig jaar was ik al een maand met Willem in Zuid Afrika en wat mij betreft ga ik volgend jaar weer. Niet alleen het weer is goed, de mensen zijn ontzettend aardig, het land is overweldigend mooi en het eten… ja het eten… alleen daarvoor wil je al naar Zuid Afrika.

zalmkoekjes met limoen mayonaise

 

Deze zalmkoekjes at ik in een schattig restaurantje vlak bij ons appartement aan het strand in Kaapstad. Natuurlijk speelt het mooie weer en het uitzicht mee als je van een gerecht geniet, maar geloof mij, ook in ons koude kikkerlandje smaken deze zalmkoekjes uitstekend. In het restaurant at ik ze met wasabi-mayonaise, die heb ik hier vervangen door limoenmayonaise.

zalmkoekje met limoenmayonaise

Op de foto’s zie je een versie van de zalmkoekjes mét en een versie zonder krokant korstje. Zonder zijn ze wat lichter, luchtiger, alleen houd ik zelf wel van een krokant paneerlaagje. De zalmkoekjes liggen op een salade met venkel, appel en radijs, een mooi bordje als voorgerecht voor de feestdagen. De koekjes doen het ook heel goed bij de borrel met een lekker glas witte wijn, lauwwarm smaken ze ook prima.  Multi inzetbaar voor de feestdagen dus…

Print

Zalmkoekjes net limoenmayonaise

Voorbereidingstijd 20

Kooktijd 10

Wachttijd 30

Totaal 60

Aantal 6 personen

viskoekjes met zalm en limoenmayonaise

Wat heb je nodig

  • 500 gram verse zalmfilet, zonder vel
  • 2 el fijn gesneden bieslook of dille
  • 1 witte ui, heel erg fijn gesneden, even zachtjes fruiten in wat boter (niet bruin laten worden) en aflaten koelen
  • rasp van een limoen
  • 1/2 ei losgeklopt 
  • 1 el mayonaise
  • 1 el panko of paneermeel
  • 1/4 tl witte peper en 1/4 tl zout

Voor de krokante laag

  • 3 el panko
  • 3 el bloem
  • 1 ei losgeklopt

Voor de limoenmayonaise

  • 2 el mayonaise
  • 2 el griekse yoghurt
  • sap en rasp van een halve/hele limoen (naar smaak)
  •  1 tl honing

Voor de salade

  • zakje waterkers
  • 1/2 venkelknol dun geschaafd (met een mandoline krijg je mooie dunne plakjes)
  • 1 appel dun geschaafd of in luciferreepjes gesneden, besprenkeld met een beetje citroen/limoensap dan wordt het niet bruin
  • paar radijsjes dun geschaafd
  • dressing kloppen van lekkere olijfolie, witte azijn, klein beetje honing, peper en zout

Zo maak je het

  1. Haal de lelijke stukjes van de zalm en en verwijder eventuele graten en vel.
  2. Snijd de zalmfilet in fijn, in hele kleine blokjes, zoals tartaar. Maar gebruik geen keukenmachine want dan pureer je de vis.
  3. Meng de dille/bieslook, gefruite ui, limoenrasp, 1/2 ei, mayonaise, panko en peper en zout door de vis.
  4. Neem een lepel (of maatvorm voor eetlepel) en schep steeds een gelijke hoeveelheid (1 el) in je hand, rol tot een balletje en druk dit plat tot een klein burgertje, Dit gaat het beste als je handen een beetje nat zijn. Je haalt zo'n 18-20 stuks uit het mengsel
  5. Leg de zalmkoekjes op een bord (ingesmeerd met een beetje olie om plakken te voorkomen) en laat ze een half uur rusten in de koelkast
  6. Meng de ingrediënten voor de limoenmayonaise door elkaar
  7. Tot zover kun je alles tot een halve dag voorbereiden
  8. Zet de bordjes klaar waarop je de zalmkoekjes wilt serveren.
  9. Doe de salade in een kom en meng er wat dressing door. Leg wat aangemaakte salade op de bordjes
  10. Zet 3 bordjes of kommetjes klaar met de bloem, het losgeklopte ei en de panko.
  11. Haal de zalmkoekjes, een voor een, eerst door het bloem, vervolgens door het ei en dan door de panko. Schud iedere keer de overtollige hoeveelheid eraf.
  12. Laat een koekenpan, tussen laag en halfhoog vuur, warm worden en giet een laagje olie in de pan
  13. Leg een aantal zalmkoekjes in de olie (in mijn koekenpan passen er 8), je zult dit in 2 of 3 keer moeten doen. Bak de zalmkoekjes aan beide kanten ongeveer 1 1/2- 2 minuten. Let op het vuur, als het te hoog staat worden ze te snel bruin. Bak ze ook niet te lang, dan worden ze droog.  Je kunt ze even warm houden in een oven op 70 graden. Bak vervolgens de volgende laag zalmburgers.
  14. Verdeel de zalmburgers over de bordjes en serveer er de limoenmayonaise bij.
borrelfeestelijkkerstlimoentartaarviskoekjezalmzalmkoekje
0 comment
2
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact