Tzatziki is een frisse Griekse yoghurtsaus, heerlijk bij gegrild vlees, maar ook lekker om een stokbroodje of een pitabroodje in te dippen.
Er zijn vele varianten op het recept, dit is de manier waarop ik het maak. Een gezondere (en misschien wel lekkerder) variant op knoflooksaus. Zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de komkommer knijpt, anders wordt je dip waterig.
Tzatziki
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6 porties
Wat heb je nodig
- 1 komkommer, geraspt
- 200 ml dikke Griekse yoghurt
- 1 of 2 teentjes knoflook ( afhankelijk van je smaak), uit de knijper
- scheutje citroensap
- 1 el gehakte munt
- 1/2 el gehakte dille
- zout en peper en eventueel een scheutje honing naar smaak
Zo maak je het
- Doe de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi met wat zout en laat 1/2 uur uitlekken. Knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Dit gaat het makkelijkst als je de komkommer in een schone theedoek doet en daarin uitknijpt.
- Schep de yoghurt in een kom, roer de komkommer, knoflook, gehakte munt, scheutje citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper en eventueel een klein beetje honing, Dat is misschien niet authentiek maar ik vind dat lekkerder.
- Laat het sausje een half uurtje of langer (de volgende dag is de tzatziki nog lekkerder) trekken en doe op het laatste moment de dille erdoor. Serveer de saus koel.