Het is weer herfst en tijd voor een crumble. Of misschien is het wel altijd tijd voor een crumble alleen is het nu wel appelseizoen. En crumbles worden vaak gemaakt van appels, hier geef ik je het recept voor een ontzettend lekkere appel-bramen crumble. Of een soort van. Een crumble is een ovengerecht van fruit met een kruimeldeeg laag erover, ik gebruik al jaren hetzelfde recept voor dit makkelijke en heerlijke toetje. En tot vorige week ook tot volle tevredenheid.
Vorige week ging ik eens googelen wat nu eigenlijk precies het verschil is tussen een cobbler en een crumble (ze zullen toch ook wel Nederlandse namen hebben?). Een cobbler heeft een toplaag van koekjesdeeg, dat lijkt mij ook lekker alleen wel vrij zwaar. Zou ik ze misschien een beetje kunnen combineren?
Mijn oorspronkelijke recept heb ik wat aangepast en heb een ei door het deeg gemengd. Daarnaast heb ik wat minder suiker aan het deeg toegevoegd en een eetlepel rietsuiker erover gestrooid voor de schaal de oven in ging. Dat zo’n simpele aanpassing een zoveel lekkerder resultaat zou hebben. Het deeg wordt iets compacter, nog steeds wel licht korrelig, maar ook knapperig, beetje tussen een koekje en kruimeldeeg in. Deze crumble, die nu officieel geen crumble meer mag heten, is zoveel beter dan het origineel, probeer het maar eens. Simpele aanpassing en nog steeds een fluitje van een cent.
Ook hier kun je weer variëren met het deeg. Vervang bijvoorbeeld (een deel van) het meel door havermout of amandelmeel. Varieer eens met het fruit. Cranberry’s en peer zijn lekker, vervang de bramen eens door bosbessen of maak een perzik crumble. Het smaakt allemaal even lekker.
Soort van appel bramen crumble
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
Voor de vulling:
- 750 gram appels (ik gebruikte elstar)
- 250 gram bramen ( uit de vriezer kan prima)
- 1/2 el citroensap
- 25 gram suiker
- 2 tl maïzena
Voor de topping
- 150 gram bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel ipv bloem)
- 50 gram suiker
- 90 gram koude boter in stukjes
- 1/4 tl zout
- 1 ei
- 2 tl kaneel
- 1 el rietsuiker
- Een ovenschaal van 30x20 cm
Voor erbij:
- Vanille roomijs, slagroom of creme fraiche
Zo maak je het
- Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil de appels en snijd ze in stukjes.
- Meng de appel met de bramen, maizena en de suiker en doe het mengsel in de ingevette ovenschaal
- Roer de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout door elkaar en wrijf met je vingers de boter erdoor. Wrijf tot er tot het een korrelig mengsel ontstaat. Je kunt het ook in een keukenmachine met de puls-knop mengen. Het ziet eruit als grof zand.
- Klop het ei los en meng het er met een vork door.
- Strooi het mengsel over de appels en bramen.
- Strooi de eetlepel rietsuiker erover
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak 30-40 minuten tot de bovenkant bruin en knapperig is
- Serveer de crumble met ijs, slagroom of crème fraîche.
Notities
- Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken voor deze crumble. Als het fruit wat zuurder is kun je iets meer suiker toevoegen, zoeter fruit hebt kun je wat minder suiker toevoegen en iets meer citroensap.
- Extra lekker bij de crumble is crème fraîche met wat vanille extract erdoor.