Ik blijf een beetje in de bieten en de tarte tatins zitten. Vorige week had ik voor jullie salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas daarvoor tarte tatin met peer en nu deze tarte tatin met rode biet. Een hartige tarte tatin, raar denk je nu misschien? Wacht maar tot je hem proeft.
Het is een makkelijk recept en ook hiermee kun je weer variëren. De bietjes kun je kant en klaar gekookt kopen (snel) of je koopt ze rauw en roostert ze eerst in de oven (is wel net iets lekkerder). Je kunt ook een combinatie doen van biet en bijvoorbeeld pompoen. Rooster de pompoen dan wel eerst. Venkel met appel, venkel met rode ui, alleen rode ui, paddenstoelen het kan allemaal. Met de kaas is ook veel mogelijk. Geitenkaas, feta, roomkaas, blauwe kaas (bij de paddenstoelen!)) Allemaal lekker, probeer het maar eens.
Het einde jaar sluit ik af met een goed begin voor 2018 met deze tarte tatin met rode biet. Vegetarisch, beetje gezond, makkelijk en vooral lekker.
Fijne jaarwisseling!
Tarte tatin met rode biet met zachte witte kaas
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 400 gram gekookte rode biet (geen potje, kijk in het koelvak van de supermarkt) of neem dit recept voor geroosterde rode biet.
- 2 rode uien in dunne ringen gesneden
- 2 el (zonnebloem) olie en 1 el boter
- 2 el bruine suiker
- 2 stuks steranijs
- 2 el balsamicoazijn
- peper en zout
- 1 rol bladerdeeg
- 50 gram zachte witte kaas (roomkaas, geitenkaas, feta)
- zakje waterkers en wat salade dressing (3 el Olijfolie, 1 el azijn, tl honing, peper en zout mengen)
- ovenbestendige koekenpan, 24 of 26 cm doorsnede . Als je die niet hebt kun je de tarte tatin ook in een gewone quichevorm afbakken.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht)
- Snij de rode bieten in niet te dikke plakken en zet apart
- Zet de koekenpan op laag/middenhoog vuur en laat warm worden.
- Voeg de olie en de boter toe
- Als de boter gesmolten is, voeg je de uien toe en bak deze (niet te hard) tot de uien zacht zijn.
- Voeg de bruine suiker en de balsamico toe en roer alles door elkaar tot de suiker gesmolten is en alles dik en stroperig is. Verdeel alles een beetje over de bodem van de pan
- Leg de steranijs erop en verdeel de plakjes biet over de uien en bestrooi met peper en zout. Zet het vuur uit.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel uit die iets groter is dan je vorm (met wat plak en snijwerk lukt dat wel)
- Leg het deeg voorzichtig over de bietjes en stop de zijkanten goed in.
- Zet de pan 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Het deeg moet goudbruin van kleur zijn, de randjes kunnen wat donker (lekker gekarameliseerd) zijn.
- Laat een minuut of 5 afkoelen. Leg een groot bord op de pan en draai voorzichtig om. Schep de restjes uit de pan op de tarte tatin.
- Meng de waterkers met de dressing en leg wat op de tarte tatin, geef de rest erbij
- brokkel de zachte witte kaas over de tarte tatin