Een lekker pittige chili is één van mijn favoriete wintergerechten. Oorspronkelijk is het, geloof ik, Mexicaans (of Tex-Mex?) al denk ik niet dat ze daar deze versie eten. Misschien is deze chili helemaal niet meer Mexicaans en zou ik het een bonenschotel moeten noemen. Alleen chili klinkt zoveel beter en lekkerder. En lekker is hij, deze chili.
Na de feestdagen met veel eten en drinken is het voor mij de hoogste tijd weer wat balans te zoeken. Net als vorig jaar las ik een alcoholvrije maand in ( zie: ik pas ) en daarnaast eet ik tien dagen vleesvrij. De vleesvrije dagen gaan prima. Leuk ook te merken dat ik deze dagen groenten als hoofdbestanddeel van de maaltijd zie en de rest erom heen verzin. Voor wat betreft het alcoholvrij hou ik wel een paar jokers achter de hand. Vorig jaar heb ik ze niet gebruikt, nu al wel ééntje.
De puppy waar ik vorige week over schreef, gaat niet door. De fokker uit Duitsland, die maar niet reageerde, heeft toch nog wat laten weten: de pup gaat naar een andere familie en wordt geleidehond. Ik ben natuurlijk vreselijk trots op “onze” puppy , maar heb ook maar een wijntje genomen om de teleurstelling te verzachten. Willem en ik gaan weer door met de zoektocht naar een pup en ik weer met mijn alcoholvrije maand die verder echt heel erg goed gaat. Ik voel mij fitter en minder moe. Een grote plus dus.
Voor de vleesvrije tiendaagse heb ik mijn favoriete chili con carne recept aangepast naar een chili sin carne, een vleesloze versie dus. De chili zit bomvol met groenten, bonen en linzen in een heerlijk pittige saus. De tomaten uit blik rooster ik eerst in de oven, dat geeft een zoetere en diepere smaak. Dat hoeft niet hoor, je kunt ze ook zo toevoegen alleen zijn ze uit de oven wel veel lekkerder.
Serveer de chili in een kom, met een lepel guacamole, zure room, veel koriander, een partje limoen en wat tortillachips. Smullen hoor.
Chili sin carne - vegetarische chili met linzen
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
- 2 blikken gepelde tomaten, uitgelekt (sap bewaren)
- 1-2 el olie
- 2 grote uien, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook uit de knijper
- 1 volle tl komijnpoeder
- 1 volle tl korianderpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 cayennepeper
- 1-2 rode pepers (heel)
- 1 el tomatenpuree
- 1 groentebouillonblokje
- 300 ml water
- 150 gram rode linzen, gewassen en uitgelekt
- 2 paprika's in blokjes gesneden
- 150 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 2 wortels in plakjes of blokjes gesneden
- 1 blik rode kidneybonen (a 400 gram)
- 1 blik zwarte bonen (a 400 gram)
- 1 klein blikje mais ( a 150 gram)
- 1 el bruine suiker
- 100 ml sterke koffie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Begin met de uitgelekte tomaten: snijd ze doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 1 uur in de oven. Ze moeten wat ingedroogd zijn en wat bruine randjes hebben. Als dat nog niet zo is, laat ze dan nog even in de oven. Schraap ze van het bakblik en hak in stukjes
- Zet een grote braadpan op laag vuur en laat deze warm worden. Voeg de olie toe.
- Fruit de ui zachtjes aan tot deze glazig is en bak dan de knoflook even mee, voeg vervolgens de paprika en de stukjes wortel toe en bak al omscheppend even mee.
- Strooi de komijn, koriander, kaneel en cayennepeper erover, bak al omroerend heel even me
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee om te ontzuren
- Voeg dan het uitlek vocht van de tomaten toe, de gehakte tomaten uit de oven, het bouillonblokje, 300 ml water, de bruine suiker, rode peper(s) en de koffie toe
- Breng al roerend alles aan de kook.
- Voeg dan de linzen en de sperziebonen toe en laat in ongeveer 20 minuten bijna gaar worden (check wel even de verpakking van de linzen, qua kooktijd). Als de chili te dik is, voeg je nog ietsje water toe
- Voeg je de kidneybonen, zwarte bonen en de mais toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen. De sperziebonen en linzen moeten gaar zijn. Laat anders nog iets langer doorkoken. Verwijder de rode pepers
Notities
- chili smaakt de volgende dag nog lekkerder. Maak het, als het kan, een dag van te voren
- Je kunt de chili zo eten of met brood of rijst
- de boontjes blijven mooi groen als je ze apart gaar kookt in water en tegelijk met de bonen aan de chili toevoegt
- serveer de chili met guacamole of avocado, tortilla chips, koriander, zure room, limoen partjes en geraspte kaas
- Invriezen kan prima