metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
VegetarischZoet

Soort van appel-bramen crumble

by Metz 12 oktober 2017
written by Metz 12 oktober 2017
Appel bramen crumble

Het is weer herfst en tijd voor een crumble. Of misschien is het wel altijd tijd voor een crumble alleen is het nu wel appelseizoen. En crumbles worden vaak gemaakt van appels, hier geef ik je het recept voor een ontzettend lekkere appel-bramen crumble.  Of een soort van. Een crumble is een ovengerecht van fruit met een kruimeldeeg laag erover, ik gebruik al jaren hetzelfde recept voor dit makkelijke en heerlijke toetje. En tot vorige week ook tot volle tevredenheid.

Vorige week ging ik eens googelen wat nu eigenlijk precies het verschil is tussen een cobbler en een crumble (ze zullen toch ook wel Nederlandse namen hebben?). Een cobbler heeft een toplaag van koekjesdeeg, dat lijkt mij ook lekker alleen wel vrij zwaar. Zou ik ze misschien een beetje kunnen combineren?

Appel bramen crumble

 

Mijn oorspronkelijke recept heb ik wat aangepast en heb een ei door het deeg gemengd. Daarnaast heb ik wat minder suiker aan het deeg toegevoegd en een eetlepel rietsuiker erover gestrooid voor de schaal de oven in ging. Dat zo’n simpele aanpassing een zoveel lekkerder resultaat zou hebben. Het deeg wordt iets compacter, nog steeds wel licht korrelig, maar ook knapperig, beetje tussen een koekje en kruimeldeeg in. Deze crumble, die nu officieel geen crumble meer mag heten, is zoveel beter dan het origineel, probeer het maar eens. Simpele aanpassing en nog steeds een fluitje van een cent.

Ook hier kun je weer variëren met het deeg. Vervang bijvoorbeeld (een deel van) het meel door havermout of amandelmeel. Varieer eens met het fruit. Cranberry’s en peer zijn lekker, vervang de bramen eens door bosbessen of maak een perzik crumble. Het smaakt allemaal even lekker.

 

Print

Soort van appel bramen crumble

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 40

Totaal 1 uur, 10

Aantal 6-8 personen

Appel bramen crumble

Wat heb je nodig

Voor de vulling:

  • 750 gram appels (ik gebruikte elstar)
  • 250 gram bramen ( uit de vriezer kan prima)
  • 1/2 el citroensap
  • 25 gram suiker
  • 2 tl maïzena

Voor de topping

  • 150 gram bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel ipv bloem)
  • 50 gram suiker
  • 90 gram koude boter in stukjes
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei
  • 2 tl  kaneel
  • 1 el rietsuiker
  • Een ovenschaal van 30x20 cm

Voor erbij:

  • Vanille roomijs, slagroom of creme fraiche 

Zo maak je het

  1. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de appels en snijd ze in stukjes. 
  3. Meng de appel met de bramen, maizena en de suiker en doe het mengsel in de ingevette ovenschaal
  4. Roer de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout door elkaar en wrijf met je vingers de boter erdoor. Wrijf tot er tot het een korrelig mengsel ontstaat. Je kunt het ook in een keukenmachine met de puls-knop mengen. Het ziet eruit als grof zand.
  5. Klop het ei los en meng het er met een vork door. 
  6. Strooi het mengsel over de appels en bramen.
  7. Strooi de eetlepel rietsuiker erover
  8. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak 30-40 minuten tot de bovenkant bruin en knapperig is
  9. Serveer de crumble met ijs, slagroom of crème fraîche. 

Notities

  • Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken voor deze crumble. Als het fruit wat zuurder is kun je iets meer suiker toevoegen, zoeter fruit hebt kun je wat minder suiker toevoegen en iets meer citroensap.
  • Extra lekker bij de crumble is crème fraîche met wat vanille extract erdoor.

 

 

appelbramencobblercrumbledesserttoetjezoet
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes

13 april 2018

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

9 februari 2018

Aardappelpannenkoekjes met knolselderij

26 januari 2018

Chili sin carne – vegetarische chili met linzen

19 januari 2018

Waterkerssalade met peer, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten

12 januari 2018

Tarte tatin met rode biet en zachte witte...

29 december 2017

Salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas

22 december 2017

Tarte tatin met peer

15 december 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact