metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
BijgerechtFeestgerechtenSaladesSnelle gerechtenVegetarischVoorgerecht

Salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas

by Metz 22 december 2017
written by Metz 22 december 2017
salade rode biet, sinaasappel en geitenkaas

De kerst moet nog beginnen en ik voel nu al dat januari een sobere maand moet worden. Qua eten dan. De aanloop naar kerst is op z’n zachtst gezegd feestelijk met alle etentjes, borrels en lekkernijen die voorbij komen. Er zit nu weinig rem op eten bij mij. En zoals wel vaker in drukkere periodes, de aandacht voor gezond eten neemt behoorlijk af.

salade met biet en sinaasappel

Deze salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas neemt al een aanloop naar januari. Gezond dus. Maar salade met rode biet doet het ook prima als bijgerecht bij een feestelijk diner. Of als lunchsalade of in het klein, als voorgerecht. Mult-inzetbaar, makkelijk en mooi om te zien. Dat hebben we nodig deze dagen. En  de dagen daarna…

Print

Salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas

Voorbereidingstijd 30

Totaal 30

Aantal 2-6 personen

salade rode biet, sinaasappel en geitenkaas

Wat heb je nodig

  1. 400 gram gare rode biet. Je kunt kant en klare gekookte rode biet in de supermarkt kopen (koelschap, niet uit een potje) of je kunt de bieten roosteren ( zie recept: geroosterde rode biet met geitenkaas). Daar heb je wat meer tijd voor nodig, alleen is wel veel lekkerder.
  2. 1/2 rode ui 
  3. 2 grote sinaasappels
  4. 50 gram geitenkaas
  5. handje hazelnoten, even in een droge koekenpan roosteren en hakken in grove stukken
  6. zak zachte sla
  7. handje kiemgroenten, optioneel (supermarkt, koelschap)

Dressing:

  • 1 el lekkere honing
  • 2 el cider azijn (gewone azijn kan ook, of witte balsamico)
  • 1/4 tl zeezout (minder van gewoon zout, dat is zouter)
  • 1/4 tl witte peper
  • 4 el olijf olie

Zo maak je het

  1. Rooster de bieten of gebruik gare bieten.
  2. Maak de dressing
  3. Verwijder de schil en snijd de bieten in dunne plakken en de plakken weer door de helft. Je kunt hiervoor het beste dunne plastic handschoenen gebruiken of doe een plastic zakje om je handen . Het bietenrood is lastig van je handen te krijgen.
  4. Schenk wat van de dressing over de bietjes en zet even weg
  5. Snijd de rode ui in hele dunne ringen (gebruik eventueel een  mandoline)
  6. Snijd met een scherp rondom het schil met het wit van de sinaasappel en snijd vervolgens de partjes tussen de witte vliezen. Je houdt dan mooie partjes over zonder witte vliesjes. Of verwijder schil en wit en snijd vervolgens de sinaasappel in dunne plakken. Verwijder eventuele pitjes.
  7. Neem een mooie schaal en leg de sla erop
  8. Verdeel de rode biet over de sla 
  9. Leg bovenop de bietjes en en een beetje er tussen de sinaasappel. Meng dit niet door elkaar anders wordt alles rood!
  10. Verdeel de ui en hazelnoten over de salade, brokkel de geitenkaas erover en de kiemgroenten (als je die gebruikt)
  11. Druppel wat dressing over de sla en geef de rest erbij.

Follow my blog with Bloglovin

geitenkaasgezondhazelnotenrode bietsinaasappel
0 comment
1
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact