Net terug uit Italië (zie mijn Napels tip) is het een en al Italiaans wat op tafel komt. Dit is een verrassend lekker en makkelijk recept. Gebakken ricotta stond al tijden op mijn “te maken” lijst alleen kwam het er maar steeds niet van.
In Italië had Patty een lasagne gegeten met ricotta in plaats van de gebruikelijke bechamel en dat was heerlijk. Wat lichter van smaak en toch romig. Mijn plan was dit uit te proberen en daarvoor had ik ricotta gekocht. Alleen was het de afgelopen week ontzettend warm en had ik geen zin had om lang in de keuken te staan. Maar ja, die ricotta moest nu wel op. Dan maar weer geen lasagne maar wél ricotta uit de oven. En dat pakte nog eens heel goed uit ook!
Gebakken ricotta doet het erg goed als onderdeel van een hapjes plateau, samen met wat mooie gedroogde ham, olijven, tomaatjes enzovoort. Je kunt ook kleinere versies maken en als voorgerecht serveren. Wij aten de ricotta met Zongedroogde tomaatjes , salade en knapperig stokbrood. Heerlijk!
Ricotta al forno
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 1 bakje ricotta van 250 gram
- 2 eieren
- 50 gram Parmezaanse kaas
- flink veel vers gemalen peper
- 1 el fijngehakte tijm of oregano
- een ovenschaaltje of bakvormpje en een vel bakpapier
Zo maak je het
- Doe de ricotta in een zeef en laat het minstens 1 uur uitlekken (liefst de hele nacht)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de uitgelekte ricotta in een kom, roer de eieren, de Parmezaanse kaas, de kruiden en flink veel vers gemalen peper erdoor. Knip het bakpapier op maat en bekleed je bakvorm ermee. Zet in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar.