Nu maar weer eens een soepje. Deze keer een kerrie-kokos wortelsoep, een zonnige soep op een beetje sombere dag. En dat op de eerste dag van mijn zomervakantie. Gelukkig heb ik nog VIER weken vrij en kan het met het weer alle kanten op. De zomerse kant, hoop ik.
Deze wortelsoep heeft een zacht-kruidige smaak en een klein beetje een zoetje. Hij is prachtig van kleur (het oog wil ook wat) en smaakt net zo lekker als hij eruit ziet. Misschien nog wel lekkerder. Als je van wortels houdt tenminste. Of misschien zelfs als je er niet zo dol op bent. Mijn zusje Yvonne houdt helemaal niet zo van wortels, alleen vindt ze gek genoeg, deze soep dan wel weer erg lekker. Dat komt vast door de toevoeging van de heerlijke kerrie, kokosmelk en sinaasappel, hij smaakt niet zo wortelig. En de soep is nog gezond ook! Heb je mooi al een deel van je dag-groente-quota te pakken.
Jeetje, wat een boost aan positiviteit, deze soep. Probeer het maar eens, als je al niet vrolijk was, dan wordt je het hier wel van.
Kerrie kokos wortelsoep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 750 gram wortels, schoongemaakt
- 2 el olie (ik gebruik arachide olie)
- 1 fijngesnipperde ui
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- 5 cm gember, fijn geraspt ( ik gebruik een microplane rasp hiervoor, superraspen zijn dat!)
- 1 el kerrie massala poeder (ik gebruik Surinaamse kerrie massala H. Nandan of Chan, bij de supermarkt of Toko)
- sap van 1 sinaasappel
- eventueel een 1/2 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 liter bouillon (groentebouillon blokje, biologisch. Kippenbouillon kan natuurlijk ook)
- 100 ml kokosmelk
- staafmixer of blender
Voor erbij
- Sriracha saus ( naar keuze)
- koriander, fijngehakt
- eventueel nog wat extra kokosmelk
Zo maak je het
- Maak de wortels schoon en snijd ze in stukken
- Zet een pan (soeppan) op zacht vuur en laat even warm worden, giet de olie erin. Fruit hierin de ui zachtjes aan (5 min) de ui moet zacht en zoet worden en niet (veel) kleuren. Fruit vervolgens even de gember en de knoflook mee.
- als je een pepertje gebruikt, voeg je die nu toe
- Doe de kerriepoeder erbij, roer even door en voeg vervolgens de wortels, de bouillon en het sinaasappelsap toe. Zet het vuur hoog, breng aan de kook en zet het vuur vervolgens weer laag. Laat de wortels gaar koken ( 20-30 minuten afhankelijk van hoe groot ze zijn)
- Als de wortels gaar zijn, pureer je de soep met de staafmixer of in de blender en giet de soep vervolgens terug in de pan.
- Voeg de kokosmelk toe.
- Proef de soep, voeg eventueel nog wat zout of peper toe of wat water als de soep te dik is.
- Giet de soep in kommen en geef er de sriracha saus, kokosmelk en fijngehakte koriander bij.