Toen ik nog bij mijn ouders in Friesland woonde, hielden we allerlei dieren in, om en nabij het huis. Hoewel het geen boerderij was leek het er soms wel op. We hadden een hond ( Polly), konijnen, een tamme kraai, kippen, een schaap en een kalf voor de slacht. Het kalf ging na een jaar naar de slager en kwam dan vervolgens terug in onze diepvries. Ja, ik weet het, dat klinkt best cru nu ik het zo opschrijf. Maar toch, het is niet anders dan het biefstukje dat je in de supermarkt koopt. Alleen wist ik toen al precies waar mijn biefstukje vandaan kwam.
We hadden vooral veel geiten. Mijn vader, heit, was voorzitter van de geitenfokvereniging van Nederland (ja echt waar) en mijn moeder maakte en verkocht geitenkaas. Wat ik nu nog steeds niet begrijp; ik lustte toen geen geitenkaas. Jammer hoor, ik kan het niet meer terugdraaien. De geiten zijn weg en mem maakt geen kaas meer. De kaas verkocht heel goed, ik heb denk ik echt wat gemist.
Tegenwoordig vind ik geitenkaas gelukkig heerlijk. Alle soorten kaas overigens. Nou ja, misschien niet alle. Ik geloof dat in Frankrijk of Italië een kaassoort met maden erin bestaat. Dat vind ik bij voorbaat niet lekker. Zonder te proberen. Of mis ik dan misschien toch ook wat?
Geroosterde rode biet met geitenkaas
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 4 rode rauwe rode bieten, ongeschild
- scheutje olijfolie
- scheutje balsamico azijn
- 4 takjes tijm of rozemarijn
- peper en zout
- 4 stukken aluminium folie
- 50 gram zachte geitenkaas met honing
- een paar walnoten, even geroosterd in een droge koekenpan
- wat blaadjes munt
- Balsamico- of vijgensiroop voor over de salade
- plastic handschoenen om het velletje van de biet te halen
Zo maak je het
- Verwarm de oven op 200 graden
- Schrob de bietjes schoon en maak ze droog. Leg de bietjes, ieder op een afzonderlijk vel aluminiumfolie. Giet over elke biet een klein scheutje olie en azijn, maal er wat peper over en strooi wat zout. Leg het takje tijm of rozemarijn erbij en vouw het pakketje dicht. Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ongeveer 1 uur in de oven. Prik met een cocktailprikker in een bietje om te kijken of ze zacht en gaar zijn. Als ze groot zijn hebben ze wat meer tijd nodig. Als je de bietjes gaar zijn, laat je ze wat afkoelen en haal je het velletje eraf. Ik doe dit met dunne plastic handschoenen om rode handen te voorkomen. Je kunt ook een plastic zakje om je hand doen, al werkt dat iets lastiger
- Snij de bietjes in plakjes en leg ze op een schaaltje. Verkruimel de geitenkaas erover. Breek de walnoten in stukjes en scheur de blaadjes munt in stukjes en strooi over de bietjes. Schenk wat balsamico- of vijgensiroop over de salade en serveer.