metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Hoofdgerecht vlees

Gehaktballen!

by Metz 18 mei 2017
written by Metz 18 mei 2017
gehaktballen in pan

Een goede gehaktbal is zo lekker. Uit de jus, bij een kruimig gekookte aardappel en verse groenten. Of juist op een vers broodje met een fijne lik mayonaise. Willem houdt erg van een goede gehaktbal. Ja..de liefde van de man gaat door de maag, ook bij Willem.

Een goede gehaktbal heeft aandacht en liefde nodig. Onnodig te zeggen dat dit voor al je gerechten geldt, met een portie liefde wordt het allemaal zoveel lekkerder. Je kunt ieder soort gehakt gebruiken, ik gebruik hier rundergehakt.  Half om half vind ik wel iets lekkerder alleen is  rundergehakt is wat magerder.

Het gehakt meng je met aandacht tot het een goed samenhangend geheel. De ballen draai je mooi rond en glad en vervolgens laat je ze een half uurtje in de koelkast rusten. Dat hoeft niet perse hoor, als je geen tijd hebt kun je ze meteen braden. De ballen worden wat steviger en vallen minder snel uit elkaar als je ze even laat rusten. Ze gedijen goed bij een beetje rust.  Het braden doe je ook met aandacht. Niet te hard aanbraden, je zet de gaspit halfhoog en de ballen draai je regelmatig. En dan nog even gaar sudderen in de bouillon. Ach.. zo lekker… een simpele gehakbal…

Print

Gehaktballen!

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd 30

Wachttijd 30

Totaal 1 uur, 15

Aantal 5-6 ballen

gehaktballen in pan

Wat heb je nodig

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 boterhammen zonder korst, geweekt in 100 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 2 1/2 el ketjap
  • 2 1/2 el grove mosterd
  • 1 tl sambal of cayennepeper
  • 2 uien, in ringen gesneden
  • vloeibare bakboter
  • 1 potje runderfond

Zo maak je het

  1. Neem een grote schaal en doe daarin het gehakt, de eieren, het zout, de ketjap, de mosterd en de cayennepeper. Knijp het brood uit en doe dit ook in de kom ( restant melk kan weg). Meng dan alle ingrediënten heel goed door elkaar, met je handen. Goed door elkaar kneden tot een samenhangende massa, de ingrediënten moeten goed vermengd worden.
  2. Vorm van het mengsel 5 of 6 mooie ronde ballen, leg ze op een bord en zet het bord een half uur of langer in de koelkast. De ballen kunnen dan opstijven, dan barsten ze minder snel.
  3. Zet je braadpan op halfhoog vuur en laat deze warm worden. Giet er ongeveer 4 el bakboter in, als het schuim wegtrekt leg je de ballen erin. Braad de ballen rondom bruin en haal ze er dan nog even uit. Braad dan, in dezelfde boter, de uien bruin. Leg de ballen terug in de pan, giet het fond erbij en eventueel nog een beetje water. Je ballen moeten ongeveer half onder water staan.  Zet de deksel op de pan, draai het vuur op sudderstand en laat de ballen in ongeveer 30 minuten gaar worden

 

fondgehaktjusui
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Lasagne bolognese

24 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola

2 juli 2018

Ovenschotel met shoarma, sperzieboontjes en rösti

2 maart 2018

Pittig stoofvlees (pulled beef)met taco’s en mangosalsa

16 februari 2018

Karbonade met appeltjes

2 februari 2018

Groot vlees uit de oven op lage temperatuur

8 december 2017

Pasta met romige paddenstoelensaus

20 oktober 2017

Tagliata di manzo – dungesneden biefstuk met parmezaanse...

22 september 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact