metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
BijgerechtBorrel en snackDips en sauzenVegetarisch

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

by Metz 9 februari 2018
written by Metz 9 februari 2018
lege knoflookteentjes in een schaaltje

Als mem in Friesland voor ons groot vlees uit de oven op tafel zet, maakt ze er meteen een grote pot knoflooksaus bij. Rocketfuel noemen wij dat, overheerlijke knoflooksaus, zoals alleen mem dat maken kan.

Na de maaltijd is de bodem van de pot meestal wel in zicht. Gelukkig vinden we het allemaal lekker…

knoflooksaus

Omdat mem dingen maakt zoals zij dat alleen kan, maak ik een alternatieve knoflooksaus.

Anders en ook lekker, een saus met geroosterde knoflook. De smaak van de knoflook wordt zachter, zoeter en dieper door het roosteren en ook die kenmerkende geur na het eten ervan is niet zo sterk meer.

2 bollen met geroosterde knoflook

 

Knoflook roosteren is een fluitje van een cent en als je toch bezig bent, rooster dan meteen meer dan 2 bollen. Als je een keer de smaak te pakken hebt, gebruik je geroosterde knoflook steeds vaker.  Maak daarom vooral meer dan je nodig hebt voor de knoflooksaus en probeer maar eens waar je het nog meer lekker bij vindt.

De uitgeknepen teentjes geven een diepere smaak aan bijvoorbeeld deze tomatensoep,  of je kunt de teentjes uitknijpen bij gegrilde groenten,  mee pureren door je aardappels of pompoen, in je pastasaus of glad vijzelen door je caesar salad dressing roeren. Zomaar wat voorbeelden, probeer het maar eens.

geroosterd brood met knoflookpuree

Op deze foto zie je dat ik de teentjes heb uitgeknepen en op een geroosterd broodje heb gesmeerd. Heerlijk, bij een glaasje wijn.

Maak dus vooral veel meer dan je nodig hebt voor de knoflooksaus. De teentjes kun je bewaren ( een paar dagen) onder de olie die je bij het roosteren hebt gebruikt, al zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn.

Veel te lekker, die geroosterde knoflook.

 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.  

 

Print

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

Voorbereidingstijd 10

Kooktijd 1 uur

Totaal 1 uur, 10

Aantal 2 bollen en 1 pot

2 bollen geroosterde knoflook in een schaaltje

Wat heb je nodig

Voor de geroosterde knoflook

  • 2 bollen knoflook, buitenste velletjes van de bol verwijderd, de bol moet intact blijven.
  • olijfolie
  • zout en peper
  • ovenbestendige schaaltje
  • aluminiumfolie

Voor de knoflooksaus ( voor 250 ml saus)

  • 2 bollen geroosterde knoflook, teentjes uitgeknepen
  • 125 ml mayonaise (ik gebruik Zaanse mayonaise)
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl honing
  • 2 tl gedroogde peterselie ( geen verse, gedroogde is beter als je de saus wilt bewaren)
  • 1/2 tl zout
  • een schoongemaakte jampot (liefst even uitkoken in kokend water)

Zo maak je het

Voor de geroosterde knoflook

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden
  2. Snijd aan de bovenkant de kap van de bollen knoflook af, zodat je de teentjes ziet ( dat knijpt straks wat makkelijker uit)
  3. leg de bollen, met het de open teentjes naar boven, in het ovenbestendige schaaltje en er olijfolie over. Ze mogen onderstaan, dan heb je straks lekker veel olijfolie, maar een beetje is al voldoende.
  4. bestrooi met zout en peper
  5. dek het schaaltje af met aluminiumfolie en zet het schaaltje in de oven
  6. Na 3/4 uur  tot 1 uur de knoflook zacht en gaar ( even voelen of ze zacht zijn). 
  7. Gebruik de uitgeknepen teentjes zoals je wilt of bewaar ze (tot een paar dagen) onder de olie die je hebt gebruikt bij het roosteren

Voor de knoflooksaus

  1. Doe alle ingrediënten voor de knoflooksaus in een keukenmachientje, blender of staafmixer kom en pureer alles fijn.
  2. Proef of er nog iets bij moet. Zout, citroen of beetje honing als je dat lekker vindt.
  3. Schenk de saus in de schoongemaakte jampot .

Notities

  1. Als je groenten, vlees of kip in de oven klaarmaakt, kun je meteen de knoflook mee roosteren. Leg gewoon een bol of losse teentjes erbij en laat ze mee roosteren tot ze zacht zijn.
  2. Smeer eens een uitgeknepen teentje rechtstreeks op je biefstukje, heerlijk!
dipsausgeroosterde knoflookknoflookknoflook poffenknoflooksaus
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Cocktail recepten

27 april 2018

Ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes

13 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Omeletrolletjes met kruiden en ricotta

23 maart 2018

Zelfgemaakte tonijnsalade

23 februari 2018

Aardappelpannenkoekjes met knolselderij

26 januari 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact