metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenHoofdgerecht visSnelle gerechtenVis

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en groenten

by Metz 22 juni 2018
written by Metz 22 juni 2018
Teriyaki zalm in een kom met groenten

Verbazingwekkend hoe zacht en sappig deze teriyaki zalm blijft als je het in het oven klaarmaakt. Snel en makkelijk en oh zo lekker. Echt een verwenrecept voor zalmliefhebbers.

Met wat simpele ingrediënten zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel.  Daarnaast kun je naar hartenlust variëren met de groenten die je bij de teriyaki zalm eet.  Gebruik vooral wat jij lekker vindt.  De rijst kun je verwisselen door noedels en eet je koolhydraatarm, dan gebruik je bijvoorbeeld bloemkoolrijst.

zalm in teriyaki saus

Je kunt teriyaki saus uit een flesje gebruiken alleen is deze zelfgemaakte minstens net zo lekker. Bovendien bepaal je dan zelf wat je erin doet.  En je kunt weer variëren. Pittiger, zoeter, minder zoet, zouter, knoflook erin, sake erbij. Een Japanner zal dit vast geen teriyaki saus noemen maar lekker is het wel.

Zusje Yvonne kwam eten en zoals wel vaker was zij ook nu proefpersoon voor mijn probeersels. Dit is een blijvertje, vonden wij, de teriyaki zalm komt bij ons vaker op tafel.

Print

Teriyaki zalm uit de oven

Voorbereidingstijd 20

Kooktijd 10

Totaal 30

Aantal 4 porties

Wat heb je nodig

  • 4 moten zalmfilet, zonder vel
  • 60 ml Japanse sojasaus (ik gebruik kikkoman, met de groene dop= minder zout)
  • 60 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
  • 120 ml water
  • 2 tl sesamolie
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl chilivlokken (uit de molen) of 1 tl sambal
  • 1 tl honing
  • 1 volle tl aardappelzetmeel of maïzena, losgeroerd in 1 el water
  • Een ovenschaal waar de zalm mooi inpast (niet te groot)

Voor erbij:

  • rijst (ik gebruikte jasmijnrijst, die vind ik zo lekker)
  • geroosterd sesamzaad
  • sojaboontjes
  • shuka wakame (zeewiersalade, bij toko en goed gesorteerde supermarkt)
  • spinazie (kokend water over je spinazie gieten, even laten staan en uitknijpen)
  • geraspte wortel
  • dun gesneden plakjes radijs (gebruik een mandoline)
  • reepjes avocado
  • koriander

Zo maak je het

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden (onder boven warmte)
  2. Kook je rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing (of koop een rijstkoker, geweldig ding)
  3. In een steelpan meng je de kikkoman, mirin, water, suiker, gember, chilivlokken en honing.
  4. Verwarm dit langzaam tot het zachtjes kookt en roer tot de suiker is opgelost. 
  5. Roer het papje water/aardappelzetmeel (of maïzena) er, al roerende, langzaam bij tot de saus iets bindt.
  6. Laat de saus ietsje afkoelen
  7. Giet een laagje van de saus in je ovenschaal, leg de zalm erop en verdeel de rest van de teriyakisaus erover.
  8. Zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Verdeel wat rijst over de kommen en vervolgens de verschillende groenten erover
  10. Leg een moot zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad en koriander
  11. Schep de teriyakisaus uit de ovenschaal en serveer dit erbij voor over de rijst. 

Notities

  • Met 10 minuten in de oven is je zalm mooi rose, ietsje rood nog . Eventueel kun je de zalm nog een paar minuten langer in de oven doen. Niet te lang, dat is zonde.
  • varieer met je groenten en gebruik wat jij lekker vindt. Spinazie, bimi, broccoli, boontjes, sperziebonen, snijbonen, peultjes, rode kool,  komkommer, radijs, wortel, bloemkool, paprika, avocado. Sommige groentes kook je, andere gebruik je rauw.
  • Probeer de teriyaki saus ook eens met tofu, kip of biefstuk. Bak in de koekenpan aan en giet vervolgens de saus erover en laat zachtjes gaar sudderen.
  • De rijst kun je ook vervangen door noedels of probeer het eens met bloemkoolrijst.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

bowlgemberovensojasausteriyakiviszalm
0 comment
2
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact