Nu het eindelijk weer wat warmer is, krijg ik zin in lichtere gerechten. Heerlijk de dagen die steeds langer worden en de nare kou die nu eindelijk weg is. Vandaag heb ik voor jullie een recept voor ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes. Best zonnig toch?
Deze manier van ricotta-gnocchi maken is een idee Donna Hay. Zoals al haar recepten is ook dit een makkelijk recept alleen lukte het mij de eerste keer toch niet om de gnocchi goed te krijgen. Dit had te maken met de ricotta. Donna gebruikt verse ricotta en die kan ik hier niet krijgen. Ik vermoed dat de supermarkt ricotta die ik heb gebruikt, vochtiger is dan de verse. Mijn deeg was niet te hanteren.
Om het deeg goed te krijgen moest ik meer bloem toevoegen alleen worden de gnocchi dan minder licht dan ze moeten zijn. Bij poging nummer 2 heb ik de supermarkt-ricotta eerst 2 uur laten uitlekken in een zeef zoals ik dat doe bij ricotta uit de oven. Dat werkt een stuk beter. Tip dus voor als je ze gaat maken.
Verder heb ik naast de spinazie ook basilicum toegevoegd aan het deeg, tomaatjes met knoflook en olie in de oven geroosterd en bij de ricotta-gnocchi geserveerd. Heerlijk!
Ricotta gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4-5 personen
Wat heb je nodig
- 360 gram ricotta
- 80 gram Parmezaanse kaas
- 150 gram bloem
- 3 eieren (losgeklopt)
- 1 1/2 tl zoutvlokken (van gewoon zout gebruik je minder)
- vers gemalen zwarte peper
- 300 gram verse spinazie (liefst baby spinazie, die is iets fijner)
- rasp van 1 citroen
- ongeveer 30 blaadjes basilicum (
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 130 graden.
- Snijd de snoeptomaatjes doormidden en doe ze in een ovenschaal. Voeg de knoflook, olijfolie en suiker toe. Plus wat versgemalen peper en een snufje zout. Roer door elkaar en schuif in de oven. Rooster dit 1 1/2 uur. De tomaatjes zijn dan zacht en de smaken zijn in de olie getrokken.
- Laat de ricotta in de tussentijd 2 uur uitlekken in een zeef.
- Doe in een grote kom de ricotta, eieren, bloem, Parmezaanse kaas, basilicum, peper en zout door elkaar. Het deeg blijft enigszins plakkerig.
- Doe de spinazie in een grote (hittebestendige kom), giet er kokend water op en laat 1 minuut staan. Giet af, doe in een schone theedoek en druk al het vocht eruit.
- Snijd de spinazie fijn en roer door het deeg.
- Strooi bloem op je werkblad, verdeel het deeg in twee delen.
- Rol van het deeg 2 ( of 4 als je dat makkelijker vindt) lange worsten van 3 cm breed en snijd er vervolgens stukjes van 2 cm af. Leg op een licht bebloemd bakblik.
- Breng in een grote pan water aan de kook en voeg zout/bouillonblokje toe.
- Kook de gnocchi in 2 of 3 delen gaar. De gnocchi zijn gaar als ze boven komen drijven.
- Haal de gnocchi uit de pan met een schuimspaan laat uitlekken in een vergiet.
- Verdeel wat rucola en de ricotta-gnocchi over de borden en schep er de tomaatjes met wat olie over.
- Rasp wat extra Parmezaanse kaas erover
Notities
- Als je niet zoveel tijd hebt, kun je de ricotta de avond van te voren laten uitlekken.
- De tomaatjes met olie, knoflook en suiker kun je ook in de koekenpan 5-10 minuten zachtjes bakken tot de tomaatjes zacht zijn. In de oven is lekkerder maar dit kan ook.
- De tomaatjes zijn ook heerlijk door de pasta.