metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Hoofdgerecht vegetarischVegetarisch

Geroosterde groententaart

by Metz 5 mei 2017
written by Metz 5 mei 2017
hartige taart met gegrilde groenten

Dit schrijf ik terwijl ik de gegrilde groentetaart eet. Twee dingen tegelijkertijd, dat moet je nooit doen. Maar ik móest meteen hierover schrijven. Deze taart is zooooo lekker. De bodem is bros en boterachtig, daar bovenop een dun laagje zoet-hartige uien jam. Dan een dikke laag met allerlei gegrilde groenten, afgetopt met gesmolten geitenkaas en rucola. Zucht.

Een paar jaar geleden maakten Willem en ik een rondreis door Schotland en daar kreeg ik een gegrild groente taartje zoals dit als voorgerecht. De combinatie van de verschillende ingrediënten vond ik heerlijk!  Het gerecht is in mijn hoofd blijven zitten en vandaag heb ik een poging gewaagd de taart na te maken. Ik moet zeggen; dat is best goed gelukt.

Hier maak ik hem als hoofdgerecht maar een klein stukje of een klein taartje als voorgerecht kan natuurlijk ook. De taart is vegetarisch maar niemand houdt je tegen als je wat parmaham of zoiets erop wilt doen. Lijkt mij een prima combinatie.

Je bakt eerst de bodem van de taart helemaal gaar en vult hem vervolgens met de uien marmelade en de gegrilde groenten. Gebruik gewoon de groenten die je lekker vindt, de meeste harde groenten kun je roosteren of grillen. Naast aubergine en courgette kun je bijvoorbeeld ook wortels, bietjes of zoete aardappel roosteren. Probeer maar eens wat verschillende dingen.

Print

Geroosterde groententaart

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 1 uur

Totaal 1 uur, 30

Aantal 6 personen

hartige taart met gegrilde groenten

Wat heb je nodig

  • 1 portie Korstdeeg  of 1 rol kant en klaar bladerdeeg
  • 3 el Rode uien jam  zelfgemaakt of kant en klaar gekocht in een goed gesorteerde supermarkt
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 winterpenen
  • 2 paprika's
  • 150 gram half-gedroogde tomaatjes gekocht of zelfgemaakte Zongedroogde tomaatjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • wat rucola

Verder heb je nodig

  • een langwerpige of ronde bakvorm met losse bodem.  Of eventueel een porseleinen quichevorm
  • bakbonen voor het blind bakken van de bodem
  • 2 bakplaten van je oven voor de groenten

Zo maak je het

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Maak het Korstdeeg volgens het recept of neem een rol kant en klaar bladerdeeg. Je gaat het deeg blind bakken. Je bakvorm hoef je niet in te vetten, er zit genoeg boter in het deeg. Bekleed je bakvorm met het deeg en druk het voorzichtig aan in de hoeken en langs de randen. Snijd de bovenkant tot aan de vorm af.ongebakken taartbodem in vorm
  3. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul dit met de bak bonen, zorg dat in de hoeken bonen liggen. Bak de bodem 15 minuten en verwijder het bakpapier en de bonen. Bak dan de bodem in 10-15 minuten af. Hij moet gaar en goudbruin van kleur zijn. Verwijder de vorm en laat afkoelen. Als je de bodem in een quichevorm hebt gebakken, laat je de bodem in de vorm zitten.gebakken taartbodem
  4. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier
  5. De courgette, aubergine,en winterpenen snijd je in blokjes,  de champignons snijd je in vieren, de paprika in reepjes.
  6.  Verdeel de groenten over de 2 bakplaten Meng de 3 lepels olijfolie met wat peper en zout door de groenten. Schuif de bakplaten in de oven. Rooster de groenten ongeveer 20 minuten, schep ze halverwege even om. De groenten zijn klaar als de randen gekleurd zijn en de groenten zacht.
  7. Smeer de rode uien jam over de bodem van de taart en verdeel vervolgens de groenten daarover.
  8. Breek de geitenkaas in stukjes over de groenten. Zet de taart nog ongeveer 5-10 minuten in de oven tot de geitenkaas lichtbruin kleurt en de taart helemaal warm is. Strooi wat rucola over de taart

Notities

De paprika's kun je ook met de rest van de groenten, in stukken gesneden, mee roosteren, maar ik vind ze lekkerder als het velletje is verwijderd. Zet de grill van je oven aan. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de stukken paprika, met de velkant naar boven, op een stuk aluminiumfolie onder de grill. Afhankelijk van hoe heet je grill wordt, grill je ze zo'n 10-15 minuten. Tot het velletje zwart is. Vervolgens doe je de paprika's in een plastic zakje en laat ze afkoelen. Dan kun je het vel heel makkelijk verwijderen. Snij dan de paprika's in stukken.

 

auberginegegrilde groentengeitenkaasgezondgroentenhartige taartuien
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes

13 april 2018

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

9 februari 2018

Aardappelpannenkoekjes met knolselderij

26 januari 2018

Chili sin carne – vegetarische chili met linzen

19 januari 2018

Waterkerssalade met peer, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten

12 januari 2018

Tarte tatin met rode biet en zachte witte...

29 december 2017

Salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas

22 december 2017

Pompoensoep met wortel, sinaasappel en kokosmelk

17 november 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact