Gister ging ik een dagje naar Amsterdam met mijn moeder. Us mem. Ja zeker, dat is Fries. Ze komt uit Friesland, Tytsjerksteradiel om precies te zijn. Mijn geboortegrond ook.
Mem is 74 jaar en zo kwiek en fit als een hoentje. Gelukkig wel. Ze komt dan met de trein. Dat vindt ze fijn, dan kan ze lekker om zich heen kijken. Gister kon ze dat zelfs erg lang doen want mem deed er 4 ½ uur over. Halverwege bleef de trein steken, er lag wat ijs op de rails. Het had geloof ik 2 graden gevroren maar de trein kon niet verder. De trein ging weer terug naar Leeuwarden en vervolgens is opnieuw de reis ingezet naar Amsterdam. Om 8 uur is ús mem vertrokken en uiteindelijk heb ik haar om half 1 een zoen gegeven en zijn we koffie gaan drinken. Niet dat mem daar een probleem van maakt hoor, die kletst zich door te tijd heen en vindt het nog reuze gezellig ook. Ja, zo is mem.
Maar goed, naar Amsterdam dus. Naast allerlei culturele zaken hoort daar dan ook een bezoekje aan de foodafdeling van Marks & Spencer bij. Zo heerlijk allemaal. Ik was ook helemaal blij toen ik een jaar geleden hoorde dat er een mega filiaal aan het Rokin in Amsterdam in de planning stond. Afgelopen week las ik in de krant dat dit is afgeblazen. Best verdrietig vind ik. Heel erg jammer. Een gemis..
Wat dat met mijn ontbijt te maken heeft? Eggs Benedict. En daarvoor heb je muffins nodig en Marks en Spencer verkoopt die. Niet zo heel gezond, eggs Benedict. Maar het is zondag. Muffins met ham, gepocheerde eieren en hollandaise saus. Beetje zondags sjiek en vooral heel erg lekker.
Eggs benedict
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 2 muffins ( wit bolletjes, geroosterde boterhammen kunnen ook)
- Hollandaise saus
- 4 eieren
- 4 plakken ham, gerookte zalm of bacon (ik heb ham gebruikt)
- Vers gemalen peper
Zo maak je het
- De oven voorverwarmen op 180 C. De muffins maak je even een beetje nat onder de kraan, daarna 10 minuten in de oven.
- Eieren pocheren: Zet een pan met water op en breng het water aan de kook. Giet een scheutje azijn in het water en draai het vuur heel erg laag. Het water moet nauwelijks koken. Vervolgens breek je een ei in een klein kommetje en laat je het ei vanuit het kommetje langzaam in het water glijden. Laat het ei in 4 minuten gaar worden en daarna schep je het eruit met een schuimspaan.
- Snijd de muffins doormidden en leg 2 helften op 2 borden. Drapeer de ham op de muffinhelften en leg daarbovenop een gepocheerd eitje. Klop de hollandaise saus nog even op en lepel wat saus over de eieren. Maal er een beetje peper over. Klaar zijn je eggs benedict. Zooooo lekker.
Notities
Eieren pocheren : Je kunt ook een stukje huishoudfolie insmeren met een beetje olie en in een kopje leggen (randen overhangend). Dan breek je een ei erin, pak je de huishoudfolie aan de randen vast en draai het buideltje dicht. Het buideltje hang je in het hete water, het vuur zet je uit. Doe de deksel erop en laat 3 ½ minuut.