metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
BijgerechtBorrel en snackDips en sauzen

Tomaten chili jam

by Metz 11 mei 2017
written by Metz 11 mei 2017
tomaten-chili jam met tosti

Deze tomaten chilijam is er weer eentje uit het rijtje: zó lekker voor erbij.
Voor bij een tosti, een borrelplankje, de hamburger, de kaasstengel of probeer het eens een lepeltje op je stokbroodje met avocado. Met deze jam geef je alles meteen een upgrade! Je gebruikt het zoals je ketchup gebruikt, maar het is anders, pittig en zoet en ontzéttend lekker.

Deze jam is heel makkelijk te maken en als je goed schoongemaakte potjes gebruikt, kun je de jam heel lang bewaren. Maar ik ben er meestal behoorlijk snel doorheen.

Print

Tomaten chili jam

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 1 uur, 30

Totaal 1 uur, 60

Aantal 4-5 potjes

tomaten-chili jam met tosti

Wat heb je nodig

  • 2 rode paprika's
  • 4-5 rode pepers ( met zaadjes)
  • 2 blikken kerstomaatjes (supermarkt)
  • 5 cm stukje gember
  • 5 teentjes knoflook, gepeld en geperst
  • 300 gram suiker
  • 150 ml rode wijnazijn

Zo maak je het

Snijd de paprika's, rode pepers, gember en knoflook in stukjes en maal dit heel fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe dit samen met de kerstomaatjes, suiker en rode wijnazijn in een grote pan en breng aan de kook. Schep eventueel schuim van de bovenkant af met een schuimspaan. Zet het vuur lager, het mengsel moet nog borrelen, Laat ongeveer 1 uur inkoken en roer regelmatig om.

Steriliseer in de tussentijd de potjes. Dit kan op 2 manieren, in de oven of in een pan kokend water.  Zet een grote pan met water op het vuur, breng aan de kook en doe de potjes in de pan. Zorg dat ze helemaal onder water staan en laat ze een kwartier zachtjes koken. De deksels dompel je even in het kokende water maar kook je niet mee. Wil je de oven gebruiken om te steriliseren, verwarm dan de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen op een schone theedoek. De potjes kunnen maximaal 1 uur voordat je ze gaat vullen gesteriliseerd worden. Als ze langer staan moet je opnieuw beginnen

Als het mengsel wat is ingedikt, laat je het nog 10-15 minuten koken en blijf roeren om te voorkomen dat het aan de bodem plakt. Als het mengsel voldoende is ingedikt, is het klaar. Deze jam blijft meer vloeibaar dan gewone jam. Laat ietsje afkoelen en giet in de gesteriliseerde potjes (houd de randen schoon). Je kunt de tomaten-chili- jam, ongeopend, maandenlang goed houden.

 

 

chilichutneyjamtomaten
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Cocktail recepten

27 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Omeletrolletjes met kruiden en ricotta

23 maart 2018

Zelfgemaakte tonijnsalade

23 februari 2018

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

9 februari 2018

Aardappelpannenkoekjes met knolselderij

26 januari 2018

Waterkerssalade met peer, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten

12 januari 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact