Een paar dagen geleden aten wij een kliekje boerenkool. Heerlijk, uit de koekenpan, met een korstje. Willem vroeg of er nog appelmoes in huis was. Uuughhhh, dacht ik, appelmoes bij de boerenkool. Ik had er al vaker van gehoord maar ik kan mij er niets bij voorstellen. Lijkt mij niet lekker. Ik ging kijken en we hadden geen appelmoes in huis. Gelukkig maar. Barbaar.
Appelmoes zonder de boerenkool vind ik wel erg lekker en ik werd door de vraag van Willem op het idee gebracht om weer eens zelf appelmoes te maken. Dat is heel makkelijk en veel smakelijker dan uit een potje. Meestal maak ik het als er nog wat appels in de fruitschaal liggen die op moeten. Het maakt niet zoveel uit welke, iedere appel is geschikt. De appelmoes is de ene keer wat zoeter dan de andere keer of het duurt bij de ene appel wat langer dan bij de andere voordat het moes wordt. Maar dat is gewoon een kwestie van proberen. Wat meer of minder (of geen) suiker en wat korter of langer doorkoken.
Appelmoes
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Wat heb je nodig
- 4 appels, ik gebruikte Elstar
- kaneelstokje
- naar smaak suiker, ik gebruikte een 1/2 el
- beetje citroensap
- klein snufje zout
- 2 schoongemaakte glazen potten
Zo maak je het:
Zo maak je het
- Schil de appels, snijd ze in stukken en doe ze in de pan.
- Leg er een kaneelstokje op, doe de citroensap, suiker en zout erbij, giet er een bodempje water bij en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan en kijk dan hoe het ervoor staat. Als je met een vork de appels een beetje kunt prakken, dan is de appelmoes klaar.
- Proef de appelmoes, mocht er meer suiker bij moeten dan roer je dat er nog doorheen. Maak dan de appelmoes meer of minder fijn met een vork, net wat jij zelf het lekkerst vindt. Eet warm of laat afkoelen. Ik vind het koud het lekkerst. Makkelijk hè?
Notities
Heb je nog appels liggen die op moeten? Ook prima voor appelmoes