metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Borrel en snackFeestgerechten

Saucijzenbroodjes

by Mac Bijman 29 juni 2017
written by Mac Bijman 29 juni 2017
saucijzenbroodjes met ketchup

De mussen vallen van het dak van de hitte, als ik dit schrijf, het is vandaag een hele warme zondag. Alleen heb ik een heel groot zwak voor saucijzenbroodjes en maakt het mij niet zoveel uit of het nu winter of hartje zomer is. Ik vind ze altijd onweerstaanbaar. Het boterig krokante van het bladerdeeg en de hartige rolletje van gekruid zacht gehakt, het water loopt me in mijn mond als ik eraan denk. Dit is een sauzenbroodje zoals een saucijzenbroodje moet zijn.

Onlangs kreeg ik de tip op de kookcursus om soezenbeslag aan het gehakt toe te voegen en dat bleek de sleutel tot het perfecte zelfgemaakte saucijzenbroodje.  Het soezenbeslag zet uit bij het bakken en zorgt ervoor dat het bladerdeeg zich volledig kan vullen met het gehakt. Bovendien blijft het gehakt sappig en zacht. Een andere tip was om met een plantenspuit een aantal keren, tijdens de kooktijd, in de oven de sproeien. Dan rijst het bladerdeeg beter en wordt het luchtiger.

In mijn koelkast lag nog een rol kant en klaar bladerdeeg en daar maakte ik 2 lange saucijzenrollen van. Deze rollen heb ik in stukjes gesneden en geserveerd als borrelhap. Je kunt natuurlijk ook velletjes bladerdeeg gebruiken.

Print

Saucijzenbroodjes

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 20

Totaal 50

Aantal 12 stuks

sauzijzenbroodjes met ketchup

Wat heb je nodig

  • 500 gram half om half of rundergehakt
  • 8 gram zout
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • paar scheutjes maggi
  • 12 vellen bladerdeeg of 1 rol bladerdeeg
  • wat melk of eigeel om het bladerdeeg te bestrijken
  • een plantenspuit met water

Voor het soezenbeslag

  • 100 gram water
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren, losgeklopt

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder en bovenwarmte)
  2. Maak eerst het soezenbeslag. Doe het water en de boter in een pannetje en breng het aan de kook. Als alle boter gesmolten is haal je de pan van het vuur. Daarna ga je snel te werk, de massa moet warm blijven. Je spatelt in 1x de bloem erdoor, flink spatelen (geen garde) tot er een soort bal ontstaat. Vervolgens doe je de eieren erbij en ga je weer flink spatelen totdat er een homogene massa ontstaat. Dat is soezenbeslag en dat laat je afkoelen. Dit moet nu ongeveer 100 gram wegen, dat heb je nodig voor het gehakt.
  3. Het bladerdeeg van de rol snijd je in 2 gelijke stukken. Meng het gehakt in een kom met het afgekoelde soezenbeslag, zout, peper, nootmuskaat en maggi en vorm er 2 rollen van (of 12 rolletjes als je bladerdeegvellen gebruikt). Leg op elk stuk bladerdeeg een rol gehakt en vouw het goed dicht.  
  4. Leg de rollen op een vel bakpapier op een bakplaat met de vouwkant naar beneden. Bestrijk ze met eigeel of melk en schuif de bakplaat de oven in.  Spray een paar keer met de plantenspuit in de oven en doe dit tijdens de baktijd iedere 5 minuten. Na ongeveer 20 minuten zijn je broodjes klaar.

Warm, uit de oven, zijn de saucijzenbroodjes het lekkerst. Je kunt ze ook goed eerder maken en later in een warme oven even oppiepen.

bladerdeegcomfortfoodeigehaktsnack
0 comment
2
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Cocktail recepten

27 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Omeletrolletjes met kruiden en ricotta

23 maart 2018

Decadente tosti – de croque Madame

9 maart 2018

Zelfgemaakte tonijnsalade

23 februari 2018

Geroosterde knoflook en knoflooksaus

9 februari 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact