Bij een borrelplankje serveer ik graag iets zoet zoals een chutney, vijgenjam of een rode uien jam. Ik hou erg van de combinatie hartig zoet. Deze rode uienjam is heerlijk bij kaas en gedroogde ham maar probeer de jam ook eens op een hamburger of bij gebraden rood vlees. Heel erg lekker!
Voor de uien jam karamelliseer je eerst de uien langzaam in boter en suiker en vervolgens kook je de port, rode wijn en balsamico azijn helemaal in tot er een jam ontstaat. Klinkt heerlijk toch? En dat is het ook. Het is zéker de moeite waard om te maken. Zorg er wel voor dat je de potjes die je gebruikt goed steriliseert in kokend water of in de oven, dan kun je de jam lang bewaren.
Rode uien jam
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2-3 potjes
Wat heb je nodig
- 1 kilo rode uien
- 3 el olijfolie
- 125 gram bruine suiker
- 100 ml balsamicoazijn
- 200 ml rode wijn
- 50 ml rode port
- 1/2 tl zout en 1/2 tl peper
- paar takjes tijm, met een touwtje aan elkaar gebonden.
- 2 of 3 schone kleine glazen potjes
Zo maak je het
Snijd de uien in dunne ringen.
Neem een grote braadpan en zet op half hoog vuur en giet er vervolgens de olie in. Als de olie heet is, doe je de uienringen in de pan en schept ze om tot de uien bedekt zijn met een beetje olie. Doe dan de suiker en het zout en peper erbij en blijf omscheppen. Er komt dan veel vocht vrij, draai dan het vuur lager. Laat de uien ongeveer 30 minuten zachtjes bakken, zonder deksel op de pan. Het vocht kan dan ontsnappen en de uien karamelliseren. Blijf af en toe roeren.
Als al het vocht is verdwenen en de uien zacht zijn giet je er de azijn, wijn en rode port bij en laat je dit nog ongeveer 30 minuten inkoken. Blijf af en toe roeren. Het meeste vocht, maar niet alles, moet verdwenen zijn.
Steriliseer in de tussentijd de potjes. Dit kan op 2 manieren, in de oven of in een pan kokend water. Zet een grote pan met water op het vuur, breng aan de kook en doe de potjes in de pan. Zorg dat ze helemaal onder water staan en laat ze een kwartier zachtjes koken. De deksels dompel je even in het kokende water maar kook je niet mee. Wil je de oven gebruiken om te steriliseren, verwarm dan de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen op een schone theedoek. De potjes kunnen maximaal 1 uur voordat je ze gaat vullen gesteriliseerd worden. Als ze langer staan moet je opnieuw beginnen.
De jam is klaar als het meeste vocht, maar niet alles, is verdwenen, je wilt geen droge jam. Doe de jam over in de schone potjes waarbij je ervoor zorgt dat de randen schoon blijven. Draai de deksels stevig op de potjes. Je kunt de ongeopende potjes jam maandenlang bewaren. Heb je een potje opengemaakt, bewaar het dan in de koelkast.