Al eerder schreef ik dat Willem en ik eind vorig jaar in Zuid Afrika waren en over de top kokkin in het wildpark waar wij verbleven. Dit is weer één van haar geweldige recepten, een Zuid Afrikaanse melktert. Wij kregen het geserveerd als toetje bij de lunch. Volgens vriend Willem is de smaak te vergelijken met een goede Franse flan en hij kan het weten… Hij is fan van alles wat met vanillepudding te maken heeft, puddingbroodjes, vanillevla, Mona pudding, tompoezen…..
Thuisgekomen ben ik gaan googelen op de oorsprong van deze taart. Melktert is een traditionele Zuid-Afrikaanse taart en wordt al gemaakt sinds de eerste Nederlandse kolonialisten zich vestigden op de Kaap. Een recept van onze voorouders dus. Het oorspronkelijke recept voor deze dessert taart bestaat uit een zoete koekjesbodem een vulling van custard gemaakt van melk en ei. De custard lijkt op de custard die wij hier kennen maar bevat meer melk. Inmiddels bestaan er talrijke versies van deze melktert of milktart, gebakken en ongebakken.
De versie die ik kreeg is een verrassend eenvoudige versie, eigenlijk een “cheat” versie. Het resultaat is er niet minder om.
Zuid Afrikaanse Melktert
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 8-10 punten
Wat heb je nodig
Voor de bodem
- 100 gram Mariakoekjes
- 50 gram volkorenkoekjes
- 25 gram geraspte kokos
- 80 gram roomboter
Voor de taart
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 1/2 blikje melk (gebruik het lege blikje van de gecondenseerde melk)
- 3 tl boter
- 1/2 blikje melk (gebruik weer dat lege blikje)
- 37,5 gram maizena
- 37,5 gram custard poeder
- 1 ei
- 1 tl vanille essence
Zo maak je het
- Voor de bodem maal je de koekjes fijn met een keukenmachine of doe de koekjes in een theedoek en sla ze stuk met een deegroller.
- Smelt de boter en meng het er doorheen. Vet een springvorm van 24 cm ( ook de zijkanten) in. Zet de bakvorm op een stuk bakpapier, teken met een pen een ring om de bakvorm en knip de ring uit. Leg de ring op de bodem van de bakvorm.
- Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk goed aan. Zet in de koelkast zodat de bodem op kan stijven.
- Meng de eerste 3 ingrediënten voor de taart in een pan en breng, al roeren, tot het kookpunt. Blijf erbij, het kan snel aanbranden. Meng ondertussen de laatste 4 ingrediënten door elkaar. Als het mengsel in de pan tegen het kookpunt aanzit, haal je de pan van het vuur en meng je het custardmengsel erdoor. Vervolgens zet de je pan weer op een laag vuur en laat het al roerende dik worden.
- Haal de bakvorm uit de koelkast, giet het dikke mengsel bovenop de koekjesbodem en strijk glad.
Laat de taart afkoelen en hij is klaar om te eten. Op de originele taart wordt kaneelpoeder gestrooid, ik heb er zelf wat suiker over gestrooid en met een gasbrander de suiker gebrand. Maar dat hoeft allemaal niet, in al zijn eenvoud is hij overheerlijk.