Ha, hoe mooi ziet dit eruit, bijna te mooi om op te eten, vind je niet? Als je dag hiermee begint kan het bijna niet meer stuk. Een lekkere schaal zelfgemaakte krokante cruesli met romige yoghurt en zoet vers fruit, heerlijk!
Eerst kocht ik het gewoon in de supermarkt en dacht toch dat ik gezond bezig was…. Tot ik las dat er zoveel suikers, vetten en andere zaken waar je juist minder van wilt eten, aan toegevoegd worden. Daar moeten ze toch snel wat aan doen, al die vele toevoegingen zijn helemaal niet nodig.
Maar ik heb goed nieuws voor je hoor, je kunt cruesli ontzettend makkelijk zelf maken. Je hebt wel iets van olie en suiker nodig zodat het zaakje aan elkaar plakt, krokant wordt en ook omdat het lekker is natuurlijk. Alleen kun je met veel minder toe dan in de versie van de supermarkt zit. En je kunt lekker variëren met de ingrediënten. Dat klinkt goed toch? En had ik al gezegd hoe makkelijk het is?
Mijn recept is gebaseerd op een recept van David Leibowitz. Ik vind het zo leuk dat hij ongezoete appelmoes in zijn cruesli gebruikt, ik heb het geprobeerd en het werkt perfect. De appelmoes maakt de cruesli extra krokant en zorgt voor lekkere grote brokken. Het recept van meneer Leibowitz is weer gebaseerd op een recept van Nigella en zo gaat dat dus. Zo creëer je uiteindelijk de versie die je zelf het lekkerst vindt.
Doe-het-zelf cruesli
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 1 hele grote pot
Wat heb je nodig
- 450 gram havermout
- 300 gram ongezouten gemengde noten
- 100 gram zonnebloempitten
- 100 gram pompoenpitten
- 200 gram gedroogd fruit naar keuze, in stukjes gehakt
- 100 gram rozijnen
- 200 gram ongezoete Appelmoes , zelfgemaakt of uit een potje van de supermarkt
- 4 el neutrale olie (ik gebruik arachide of zonnebloem olie)
- 125 gram honing
- 125 gram ahornsiroop
- 1 tl zout
- 2 tl kaneel
- 2 tl vanille extract
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- bekleed 2 bakplaten met bakpapier
- roer alle ingrediënten in een grote schaal goed door elkaar
- verdeel het mengsel over 2 bakplaten
- schuif in de oven, laat ongeveer 45 minuten tot 1 uur bakken en roer iedere 15 minuten het mengsel om
- laat de cruesli helemaal afkoelen voordat je het in een pot doet
Notities
Probeer eens te variëren met de ingrediënten.
De basis is havermout en totaal zit er ongeveer 500 gram noten in. De samenstelling hiervan hangt af van wat ik in huis heb of waar ik zin in heb. De ahornsiroop kun je ook vervangen door andere soorten stroop of alleen honing gebruiken. Je kunt ook een deel van de honing/ahornsiroop vervangen door bijvoorbeeld bruine suiker.
Ik vind het ook lekker om kokossnippers toe te voegen. Deze roer je er dan de laatste 20 minuten van de baktijd toe anders worden ze te bruin.