150 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 wortels in plakjes of blokjes gesneden
1 blik rode kidneybonen (a 400 gram)
1 blik zwarte bonen (a 400 gram)
1 klein blikje mais ( a 150 gram)
1 el bruine suiker
100 ml sterke koffie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden
Begin met de uitgelekte tomaten: snijd ze doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 1 uur in de oven. Ze moeten wat ingedroogd zijn en wat bruine randjes hebben. Als dat nog niet zo is, laat ze dan nog even in de oven. Schraap ze van het bakblik en hak in stukjes
Zet een grote braadpan op laag vuur en laat deze warm worden. Voeg de olie toe.
Fruit de ui zachtjes aan tot deze glazig is en bak dan de knoflook even mee, voeg vervolgens de paprika en de stukjes wortel toe en bak al omscheppend even mee.
Strooi de komijn, koriander, kaneel en cayennepeper erover, bak al omroerend heel even me
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee om te ontzuren
Voeg dan het uitlek vocht van de tomaten toe, de gehakte tomaten uit de oven, het bouillonblokje, 300 ml water, de bruine suiker, rode peper(s) en de koffie toe
Breng al roerend alles aan de kook.
Voeg dan de linzen en de sperziebonen toe en laat in ongeveer 20 minuten bijna gaar worden (check wel even de verpakking van de linzen, qua kooktijd). Als de chili te dik is, voeg je nog ietsje water toe
Voeg je de kidneybonen, zwarte bonen en de mais toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen. De sperziebonen en linzen moeten gaar zijn. Laat anders nog iets langer doorkoken. Verwijder de rode pepers
Notities
chili smaakt de volgende dag nog lekkerder. Maak het, als het kan, een dag van te voren
Je kunt de chili zo eten of met brood of rijst
de boontjes blijven mooi groen als je ze apart gaar kookt in water en tegelijk met de bonen aan de chili toevoegt
serveer de chili met guacamole of avocado, tortilla chips, koriander, zure room, limoen partjes en geraspte kaas
Invriezen kan prima
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/chili/