Print

Vrije vorm appeltaart met amandelspijs

Voorbereidingstijd

Kooktijd

Wachttijd

Totaal

Aantal 6-8 personen

appel taartje in vrije vorm

Wat heb je nodig

Voor het deeg

Voor de frangipane/amandelspijs

Voor de vulling

Afwerking

Zo maak je het

Maak het deeg:

Met de keukenmachine: doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulseerknop zodat de ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg vervolgens de boter toe en druk nog een paar keer op de pulseerknop, ongeveer 15 sec. Het mengsel moet op heel grof zand lijken. Voeg dan de helft van het water toe en pulseer nog een paar keer. Draai het deksel van de machine en druk wat van het deeg tussen duim en wijsvinger. Als het nét aan elkaar plakt is het klaar, zo niet, dan voeg je nog wat water toe en puls je nog een paar keer.

Met de hand: je kunt het deeg in de keukenmachine maken, dat is het makkelijkst, maar die moet je dan wel hebben. Heb je die niet, dan kan het natuurlijk ook met de hand. Volg de aanwijzingen hieronder en meng alles in een kom. De boter wrijf je met koele hand (even onder de koude kraan en afdrogen), met je vingers door het meel. Net zolang tot het eruit ziet als grof zand. Meng niet te lang en duw de boter er niet doorheen. Het moet snel en kort. Vervolgens meng je er langzaam het water door, tot je voelt dat het nét aan elkaar plakt.

Leg een stuk plasticfolie op je aanrecht en leeg daarop het mengsel. Vouw het bij elkaar tot een bal (niet kneden) en vouw de folie eromheen. Druk het tot een platte cirkel en leg dit minimaal een half uur in de koelkast (kan ook een dag van te voren).

Maak de frangipane:Roer de ingrediënten voor de frangipane in een kom door elkaar tot een pasta en laat koelen in de koelkast

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de taart ietsje afkoelen. Verwarm de abrikozenjam in de magnetron of een pannetje  (zeef het mengsel eventueel als er grote stukken in zitten) en bestrijk de taart met de jam. Serveer met een bolletje ijs of met slagroom. Warm is de taart het lekkerst maar koud smaakt hij ook nog heel erg lekker.

Notities

Tip uitrollen deeg: Leg een vel bakpapier op je aanrecht, daarop het deeg en daarbovenop weer een vel bakpapier.  Het ziet er dan uit zoals op de foto hiernaast.  deeg tussen bakpapierZo hoef je op je aanrecht geen bloem te strooien en plakt je deeg nergens aan vast. Rol het deeg uit, waarbij je van binnen naar buiten rolt en na iedere rol het deeg een kwartslag draait en het papier eraf haalt en weer erboven op legt. Zo rol je het uit tot een ronde lap met een diameter van 30 cm. Dit hoeft niet precies rond te zijn, de lap kan eigenlijk ieder vorm hebben die jij wilt. Laat de lap op één van de vellen bakpapier liggen en leg het op een bakplaat die in je oven past.

 

Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/vrije-vorm-appeltaart-met-amandelspijs/