12 rijstvellen, verkrijgbaar bij grotere supermarkten of de toko
100 gram rijstvermicelli, 5 minuten geweekt in kokend water en koud afgespoeld.
12 garnalen (ik gebruikte knoflookgarnalen uit de vriezer die ik eerst bakte in de koekenpan)
slablaadjes, klein gescheurd.
1 geraspte wortel
handje taugé (giet er even wat kokend water over en spoel koud af)
een kwart komkommer, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
reepjes gekookte peultjes of boontjes
handje gehakte pinda's ( ik gebruikte dryroasted honing pinda's)
korianderblaadjes, fijngesneden
muntblaadjes, fijngesneden
De dipsausjes
5 el chilisaus met sap van een halve limoen en gehakte koriander, door elkaar roeren
1 el pindakaas, 6 el water, 2 tl honing, 1 el ketjap, 2 tl shiracha saus, al roerend verwarmen in een pannetje en af laten koelen.
Zo maak je het
Maak eerst de 2 dipsausjes, roer de ingrediënten daarvoor door elkaar
Leg een natgemaakte theedoek op je werkblad en vul een grote kom of schaal met water. Zet alle andere ingrediënten klaar.
Dompel een rijstvel in de kom met water en laat het weken tot het vel zacht is.
Leg het rijstvel op de theedoek en leg wat van ieder ingrediënt in een smalle reep, bijna onderaan het vel. Laat de randen vrij.
Vouw de onderkant over de vulling en vervolgens de zijkanten naar binnen. Rol dan het rolletje verder op. Leg het rolletje met de naad naar beneden op een bord, herhaal dit voor de volgende 11 rolletjes. Op YouTube kun je handige filmpjes vinden waarin precies uitgelegd wordt hoe je het beste kunt rollen.
Serveer met de dipsausjes
Notities
De rolletjes eet je vers, ze worden namelijk snel droog. Wil je ze toch iets langer van te voren maken, doe er dan een natte theedoek of plastic folie over en zet ze in de koelkast. Je kunt ook de rolletjes met alle ingrediënten op tafel zetten zodat iedereen zelf z'n rolletje kan maken.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/verse-vietnamese-loempias/