60 ml Japanse sojasaus (ik gebruik kikkoman, met de groene dop= minder zout)
60 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
120 ml water
2 tl sesamolie
1 el bruine suiker
1 tl geraspte gember
1 tl chilivlokken (uit de molen) of 1 tl sambal
1 tl honing
1 volle tl aardappelzetmeel of maïzena, losgeroerd in 1 el water
Een ovenschaal waar de zalm mooi inpast (niet te groot)
Voor erbij:
rijst (ik gebruikte jasmijnrijst, die vind ik zo lekker)
geroosterd sesamzaad
sojaboontjes
shuka wakame (zeewiersalade, bij toko en goed gesorteerde supermarkt)
spinazie (kokend water over je spinazie gieten, even laten staan en uitknijpen)
geraspte wortel
dun gesneden plakjes radijs (gebruik een mandoline)
reepjes avocado
koriander
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden (onder boven warmte)
Kook je rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing (of koop een rijstkoker, geweldig ding)
In een steelpan meng je de kikkoman, mirin, water, suiker, gember, chilivlokken en honing.
Verwarm dit langzaam tot het zachtjes kookt en roer tot de suiker is opgelost.
Roer het papje water/aardappelzetmeel (of maïzena) er, al roerende, langzaam bij tot de saus iets bindt.
Laat de saus ietsje afkoelen
Giet een laagje van de saus in je ovenschaal, leg de zalm erop en verdeel de rest van de teriyakisaus erover.
Zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Verdeel wat rijst over de kommen en vervolgens de verschillende groenten erover
Leg een moot zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad en koriander
Schep de teriyakisaus uit de ovenschaal en serveer dit erbij voor over de rijst.
Notities
Met 10 minuten in de oven is je zalm mooi rose, ietsje rood nog . Eventueel kun je de zalm nog een paar minuten langer in de oven doen. Niet te lang, dat is zonde.
varieer met je groenten en gebruik wat jij lekker vindt. Spinazie, bimi, broccoli, boontjes, sperziebonen, snijbonen, peultjes, rode kool, komkommer, radijs, wortel, bloemkool, paprika, avocado. Sommige groentes kook je, andere gebruik je rauw.
Probeer de teriyaki saus ook eens met tofu, kip of biefstuk. Bak in de koekenpan aan en giet vervolgens de saus erover en laat zachtjes gaar sudderen.
De rijst kun je ook vervangen door noedels of probeer het eens met bloemkoolrijst.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/teriyaki-zalm/