wat melk of eigeel om het bladerdeeg te bestrijken
een plantenspuit met water
Voor het soezenbeslag
100 gram water
50 gram boter
50 gram bloem
2 eieren, losgeklopt
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder en bovenwarmte)
Maak eerst het soezenbeslag. Doe het water en de boter in een pannetje en breng het aan de kook. Als alle boter gesmolten is haal je de pan van het vuur. Daarna ga je snel te werk, de massa moet warm blijven. Je spatelt in 1x de bloem erdoor, flink spatelen (geen garde) tot er een soort bal ontstaat. Vervolgens doe je de eieren erbij en ga je weer flink spatelen totdat er een homogene massa ontstaat. Dat is soezenbeslag en dat laat je afkoelen. Dit moet nu ongeveer 100 gram wegen, dat heb je nodig voor het gehakt.
Het bladerdeeg van de rol snijd je in 2 gelijke stukken. Meng het gehakt in een kom met het afgekoelde soezenbeslag, zout, peper, nootmuskaat en maggi en vorm er 2 rollen van (of 12 rolletjes als je bladerdeegvellen gebruikt). Leg op elk stuk bladerdeeg een rol gehakt en vouw het goed dicht.
Leg de rollen op een vel bakpapier op een bakplaat met de vouwkant naar beneden. Bestrijk ze met eigeel of melk en schuif de bakplaat de oven in. Spray een paar keer met de plantenspuit in de oven en doe dit tijdens de baktijd iedere 5 minuten. Na ongeveer 20 minuten zijn je broodjes klaar.
Warm, uit de oven, zijn de saucijzenbroodjes het lekkerst. Je kunt ze ook goed eerder maken en later in een warme oven even oppiepen.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/saucijzenbroodje/