Gravad lax - in rode biet en gin gemarineerde zalm
Voorbereidingstijd
Wachttijd
Totaal
Aantal10-15personen
Wat heb je nodig
Voor de gemarineerde zalm
1 kilo rauwe zalm. Liefst een beetje een dik stuk. Met of zonder vel. Graatjes verwijderd
150 gram ruwe rietsuiker (grove suiker)
150 gram extra grof zeezout (ik gebruik Jozo extra grof zeezout)
2-3 rode bieten, gewassen en geraspt. (gekookt of rauw, dat maakt niet uit)
bosje dragon
bosje dille
rasp van een limoen en een citroen
2 el jeneverbessen, gekneusd
3 tl witte peperkorrels, gekneusd
5 el gin
een rol huishoudfolie
grote lage schaal voor het marineren. Liefst porcelein of aardewerk, geen aluminium. De zal moet erin passen. Als het niet past, neem een grotere schaal of snijd de zalm door de helft.
Voor erbij, salade, mierikswortelroom en avocadocreme
een kleine venkel, heel fijn geschaafd (dit gaat het handigst met een mandoline, zo'n aanrader..)
een groene appel, met schil, in fijne plakjes geschaafd (ook weer met een mandoline)
een paar radijsjes, heel fijn geschaafd (mandoline)
jonge bladsla
klein beetje dressing (klop 2 el azijn, 3 el olijfolie, beetje honing, P&Z )
roer 1/2 bekertje creme fraiche en 1el mierikswortel (potje) door elkaar
prak 1 avocado heel fijn met rasp en sap van 1/2 limoen, peper en zout, 1/2 el creme fraiche
eventueel wat cress of verse kruiden ter versiering
crackertje of geroosterd brood voor erbij
Zo maak je het
Begin 24 tot 36 uur van te voren met het marineren
Leg 2 grote vellen huishoudfolie in de schaal, 1 in de lengte en 1 in de breedte
Leg de zalm erop met de mooie kant naar boven (velkant naar beneden)
Roer in een grote kom de geraspte bieten, suiker, zout, citroen en limoenrasp en de gin door elkaar.
Verdeel de takjes dragon, dille, jeneverbessen en peper over de zalm en daarop het rode bietenmengsel.
Als je de zalm in twee hebt gesneden, leg je het tweede stuk zalm erboven op (mooie kant naar beneden)
Vouw het pakket goed dicht, doe er eventueel nog een vel huishoudfolie om.
Laat de zalm 24-36 uur marineren. Heb je de zalm in twee stukken gesneden, dan draai je de zalm tijdens het marineren een aantal keren om.
Na het marineren haal je de zalm uit de folie en verwijder zoveel mogelijk van de marinade. Spoel eventueel heel licht af en dep droog
Snijd de zalm met een scherp mes in dunne schuine plakjes
Als je de appel en venkel snijdt, meng dan meteen wat dressing erdoor, dat voorkomt bruin worden.
Maak de sla aan met de dressing
Verdeel de sla, appel en venkel over kleine bordjes
Leg er een aantal plakjes gemarineerde zalm op
verdeel de cress of kruiden en de dunne plakjes radijs erover
Lepel een beetje mierikswortelroom en avocadocreme op het bordje
Notities
Zorg dat je zalm vers is, zo vers dat je het rauw zou kunnen eten. Sushi kwaliteit.
Je kunt één groot stuk zalm nemen, dat staat mooi op tafel. Je kunt ook kleinere moten verse zalm marineren. Voor het recept maakt het niet uit.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/gemarineerde-zalm/