900 gram doperwten (ik gebruikte 2 zakken doperwten uit de vriezer van de supermarkt. Ieder 450 gram)
1 el olijfolie of wat boter
1 bosje lente ui in ringen gesneden
1 aardappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
1 liter groenten of kippenbouillon
20 blaadjes munt (of meer als je dat lekker vindt)
50 gram geraspte parmezaan (voor de croutons)
Zo maak je het
Zet de grill van je oven aan en leg een vel bakpapier op een bakblik
Verdeel de kaas in 6-8 langwerpige of ronde hoopjes op het bakblik
Schuif het bakblik in de oven en grill de kaas 1-3 minuten tot het gesmolten is en goudbruin. Blijf erbij, laat het niet aanbranden. Met een paletmes (of kaasschaaf) haal je de croutons van het hete bakblik en laat ze afkoelen op een bord
Neem een pan en verhit de olie/boter
Voeg de lente-ui ringetjes en de aardappel toe en bak zachtjes een paar minuten op laag vuur tot de ui zacht is maar niet bruin
Doe de bouillon erbij en de doperwten en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het zachtjes ongeveer 8-10 minuten koken tot de doperwten en de aardappel zacht is.
Voeg de munt toe
Pureer met een staafmixer. Je soep is dan al klaar
Voor een extra zacht en romige soep kun je de soep nog passeren door een zeef (door een zeef duwen). Dat is even een werkje alleen is je soep dan wel extra lekker.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/doperwtensoep/