Garde, pan met een daarin passende, vuurvaste kom (waarbij de kom het water niet aanraakt), eventueel thermosfles.
Zo maak je het
Maak eerst de gastrique: doe alle ingrediënten daarvoor in een pannetje en laat het vocht tot ongeveer 1/3 inkoken, op zacht vuur. Je moet ongeveer 3 eetlepels overhouden. Zeef de gastrique door een fijne zeef en laat de vloeistof afkoelen.
Houd de warm gesmolten boter bij de hand
Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag.
Doe de eierdooiers in de vuurvaste kom met 4 el van de afgekoelde vloeistof en het mespunt maïzena . Klop even los.
Hang de kom in de pan met kokend water en let op dat de kom het kokende water niet raakt!
Klop met de garde het mengsel in de kom tot een dikke saus. Dit duurt ongeveer 5 minuten, het mengsel moet een dik lint vormen.
Neem de kom uit de pan en klop druppelsgewijs de warme boter erdoor.
Roer de dragon door de saus en voeg naar smaak peper, zout en een beetje citroensap toe
Houd de saus warm in een (voorverwarmde) thermoskan
Notities
zorg dat de kom het kokende water niet raakt. Als het mengsel te heet wordt, krijg je roerei
Het toevoegen van een mespunt maïzena helpt ook om klonteren van je ei te voorkomen
warm de thermoskan voor met kokend water voordat je hem gebruikt voor de saus om deze warm te houden
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/bearnaisesaus/