Dit is zo’n heerlijk verwarmende soep met als bonus dat hij ook nog eens heel erg gezond is. De soep is romig, pittig met een tikje zoet. Ooit had ik een recept gevonden van een wortel- curry soep, die was al heerlijk maar ik bedacht dat er ook best zoete aardappel in zou kunnen, dat geeft dan wat romigheid en vult dan extra waardoor het meer een maaltijdsoep wordt. Ik ben zelf dol op pindakaas en ik vond dat er best een lepeltje doorheen kon en dat pakte bijzonder goed uit. Je kunt de soep zo eten, maar je kunt de soep ook nog extra vullen.
Ik gebruikte zelf kipreepjes, taugé, rauwe spinazie in stukjes, maar ander lekkers kan natuurlijk ook. Denk aan grote garnalen, plakjes champignons, reepjes sperziebonen, paksoi, nou ja, wat je maar lekker vindt. Als je de kip weglaat en een groentebouillon gebruikt wordt het een vegetarisch gerecht. Dat kan ook heel goed.
Zoete aardappel-wortel-curry soep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 porties
Wat heb je nodig
- 400 gram zoete aardappel, geschild en geraspt
- 500 gram wortelen, geschild en geraspt
- 3 uien, gesnipperd
- 2 el arachide olie
- 2 teentjes knoflook, uit de knijper
- stukje gember, geraspt
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 3 tl gele curry pasta afhankelijk van welke je gebruikt. Die van mij is flink pittig
- 2 kippenbouillonblokjes of groentebouillon als je een vegetarische soep wilt
- 1 1/2 liter water
- 1 blikje kokosmelk
- 2 afgestreken eetlepels pindakaas (ik gebruikte surinaamse, maar gewone kan ook)
- 2 tl honing
- 1 el vissaus (of vegetarisch alternatief)
- scheutje limoensap
- 500 gram kipreepjes (vegetarisch: laat weg of gebruik gebakken tofu reepjes)
maak de soep af met:
- reepjes rauwe spinazie
- geblancheerde taugé
- fijngehakte koriander
- geroosterde pinda's fijngehakt
- gefruite uitjes
Zo maak je het
- Verwarm de olie op een laag vuurtje en laat de uien in 10 minuten zacht worden, roer af en toe door, vervolgens kan de gember en de knoflook erdoor en fruit kort mee.
- Zet dan het vuur hoger, doe de curry pasta erbij en bak dit kort even mee. Doe de zoete aardappel en de wortel in de pan, roer om en giet het water en de kokosmelk erbij. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer alles op hoog vuur door tot het kookt. Leg de stengel citroen gras in de pan en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken tot de wortels en aardappels gaar zijn.
- Haal de stengel citroengras uit de soep en pureer de soep vervolgens met de staafmixer of in de blender glad.
- Breng de soep weer zachtjes aan de kook, roer de kipreepjes, de honing en de pindakaas erdoor en laat nog 5-10 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de pindakaas is opgelost in de soep.
- Breng de soep op smaak met de vissaus en een scheutje limoensap.
- Doe de reepjes spinazie en de taugé in een soepkom en giet de soep erop. Wat koriander, nootjes en uitjes erop en je hebt een heerlijke maaltijd soep.