1 witte ui, heel erg fijn gesneden, even zachtjes fruiten in wat boter (niet bruin laten worden) en aflaten koelen
rasp van een limoen
1/2 ei losgeklopt
1 el mayonaise
1 el panko of paneermeel
1/4 tl witte peper en 1/4 tl zout
Voor de krokante laag
3 el panko
3 el bloem
1 ei losgeklopt
Voor de limoenmayonaise
2 el mayonaise
2 el griekse yoghurt
sap en rasp van een halve/hele limoen (naar smaak)
1 tl honing
Voor de salade
zakje waterkers
1/2 venkelknol dun geschaafd (met een mandoline krijg je mooie dunne plakjes)
1 appel dun geschaafd of in luciferreepjes gesneden, besprenkeld met een beetje citroen/limoensap dan wordt het niet bruin
paar radijsjes dun geschaafd
dressing kloppen van lekkere olijfolie, witte azijn, klein beetje honing, peper en zout
Zo maak je het
Haal de lelijke stukjes van de zalm en en verwijder eventuele graten en vel.
Snijd de zalmfilet in fijn, in hele kleine blokjes, zoals tartaar. Maar gebruik geen keukenmachine want dan pureer je de vis.
Meng de dille/bieslook, gefruite ui, limoenrasp, 1/2 ei, mayonaise, panko en peper en zout door de vis.
Neem een lepel (of maatvorm voor eetlepel) en schep steeds een gelijke hoeveelheid (1 el) in je hand, rol tot een balletje en druk dit plat tot een klein burgertje, Dit gaat het beste als je handen een beetje nat zijn. Je haalt zo'n 18-20 stuks uit het mengsel
Leg de zalmkoekjes op een bord (ingesmeerd met een beetje olie om plakken te voorkomen) en laat ze een half uur rusten in de koelkast
Meng de ingrediënten voor de limoenmayonaise door elkaar
Tot zover kun je alles tot een halve dag voorbereiden
Zet de bordjes klaar waarop je de zalmkoekjes wilt serveren.
Doe de salade in een kom en meng er wat dressing door. Leg wat aangemaakte salade op de bordjes
Zet 3 bordjes of kommetjes klaar met de bloem, het losgeklopte ei en de panko.
Haal de zalmkoekjes, een voor een, eerst door het bloem, vervolgens door het ei en dan door de panko. Schud iedere keer de overtollige hoeveelheid eraf.
Laat een koekenpan, tussen laag en halfhoog vuur, warm worden en giet een laagje olie in de pan
Leg een aantal zalmkoekjes in de olie (in mijn koekenpan passen er 8), je zult dit in 2 of 3 keer moeten doen. Bak de zalmkoekjes aan beide kanten ongeveer 1 1/2- 2 minuten. Let op het vuur, als het te hoog staat worden ze te snel bruin. Bak ze ook niet te lang, dan worden ze droog. Je kunt ze even warm houden in een oven op 70 graden. Bak vervolgens de volgende laag zalmburgers.
Verdeel de zalmburgers over de bordjes en serveer er de limoenmayonaise bij.
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/zalmkoekjes-met-limoenmayonaise/