Toevallig of niet, veel mensen die ik ken gingen dit jaar met zomervakantie naar Vietnam. Jammer genoeg ging ik niet mee, wel ging ik door de verhalen meer Aziatisch koken. Eerder postte ik al deze verse Vietnamese loempia’s en deze Vietnamese Pho soep, mocht je die nog niet hebben geprobeerd, zéker doen. Ze zijn de moeite waard, net als deze Bun Cha Gio.
Bún betekent noedel in het Vietnamees, Bún Cha is een Vietnamese noedelsalade met gegrilde varkensburgertjes, veel kruiden en dressing. Gío betekent gefrituurde loempia, ja en zo wordt een salade al gauw lekker. Varkensgehakt is in de supermarkt meestal niet te koop, als je naar een slager gaat en ernaar vraagt, maken ze het voor je klaar. Als alternatief kun je kip- of half om half gehakt gebruiken.
De burgertjes worden meestal geroosterd boven houtskool, daar krijgen ze die lekkere geroosterde smaak van. Je kunt ze ook, zoals ik deed, in de grillpan bakken. Met dit weer heb je meestal je BBQ niet lekker opgestookt, toch? Op internet heb ik de nodige Bun Cha recepten opgezocht en ben aan de slag gegaan. Moeilijk is het niet, wel heel erg lekker.
De burgertjes zijn gekruid en licht zoetig. Hiervoor wordt een karamelsaus gebruikt. Die is zo gemaakt, maar je kunt ook bruine suiker, oestersaus of zoete ketjap gebruiken. De dipsaus is friszuur en lichtzoet, heerlijk met de salade en de kruiden. De loempia’s heb ik gekocht bij de loempia-kraam op de markt en later in de oven opgewarmd. Dat scheelt een hoop tijd.
Bun Cha Gio
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
Voor de hamburgertjes
- 500 gram varkensgehakt
- 2 el suiker en 5 el water (evt vervangen door 1 1/2 el bruine suiker of zoete ketjap)
- 5 el vissaus
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uit de knijper
- 1 el fijngehakte muntblaadjes
- 1 el Thais basilicum of koriander
Voor de dipsaus
- 2 el vissaus
- 2 el rijstazijn
- 1 el bruine suiker
- 1/2 tl fijngesneden knoflook
- 1 rode chili (zonder zaadjes) heel fijn gesneden
- 5 el water
Voor de salade
- 300 gram rijst noedels (dunne), klaargemaakt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- 4 gefrituurde Vietnamese loempia's ( van de loempia kraam of uit de diepvries)
- kropsla of andere zachte sla
- 100 gram taugé (leg in de zeef en giet er kokend water overheen, dan is hij iets minder rauw)
- 2 kleine komkommers of een halve grote, in dunne plakjes gesneden
- 2 worteltjes in dunne reepjes gesneden
- 4 radijs, in dunne plakjes gesneden
- 2 lenteui in fijne ringetjes gesneden
- 2 el fijngehakte korianderblaadjes
- 2 el fijngehakte muntblaadjes
- 2 el fijngehakte Thai basilicum (evt.)
- 2 el gehakte geroosterde pinda's
- limoenschijfjes voor erbij
- sriracha saus voor erbij (evt)
Zo maak je het
- Doe het water en de suiker in een pannetje en zet op hoog vuur. Laat koken tot het een karamelkleur krijgt. Niet te lang laten doorkoken, dan wordt het keihard. Het moet een stroperige karamelkleurige substantie zijn.
- Maak het gehakt aan met 2 el karamelsaus, vissaus, sjalot, knoflook, munt en Thais basilicum (of koriander) en zet het mengsel 2 uur (of langer) in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden voor de loempia's
- Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar
- Vorm van het gehakt kleine burgertjes.
- Verwarm de grillpan of de koekenpan
- Leg de loempia's 10 minuten in de oven om warm te worden ( of , als je diepvries loempia's gebruikt: volg de instructies op de verpakking).
- Bak de burgertjes in de grillpan of koekenpan en leg ze apart
- Doe de dressing in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Giet de dressing in een kom en laat dit iets afkoelen.
- Leg de ingrediënten voor de salade op 4 borden.
- Snijd de loempia's in stukjes en verdeel ze, samen met de hamburgertjes over de borden. Strooi de gehakte noten en de fijngehakte kruiden erover
- Serveer de salade met de dressing, limoenschijfjes en de sriracha saus