voor het roosteren: 1 el olijfolie, zout, peper, 1/2 tl suiker
50 gram gemarineerde ansjovis (of meer als je dat lekker vindt)
een blikje goede tonijn op olie, uitgelekt (ik gebruik die van Ortiz)
een eetlepel kappertjes, gehakt
een bosje lente-ui in dunne ringetjes gesneden
2 of 3 hardgekookte eieren in parten gesneden
een zakje zachte sla (kropsla of jonge spinazie kan ook)
Voor de dressing
2 el lekkere azijn (ik gebruikte appelazijn, witte wijn-azijn kan ook)
1 tl mosterd
olijfolie ( ongeveer 6 el)
1 tl honing
peper
gehakte verse kruiden, peterselie, bieslook, basilicum (wat je lekker vindt)
1 ansjovis gehakt
Zo maak je het
Rooster de tomaten: Doe de doormidden gesneden tomaatjes in een ovenschaal en meng de olijfolie, wat zout en peper en 1/2 tl suiker erdoor. Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 140 graden.
Kook de boontjes beetgaar met wat zout en spoel koud af
Maak de dressing. Ik doe dat met de staafmixer maar met de hand kan ook. Doe de ingrediënten voor de dressing, behalve de olie, bij elkaar en zet de mixer erop. Vervolgens voeg je langzaam wat olie toe tot hij de juiste dikte heeft en gebonden is. Proef de dressing. Je kunt naar smaak nog wat extra honing, peper of de extra ansjovis toevoegen
Neem een grote kom en hussel de sla, de bonen en de tomaten voorzichtig door elkaar ( dit gaat het beste met je handen) en roer er wat dressing doorheen. Leg op een grote schaal. Strooi daar de kappertjes, gemarineerde ansjovis, lente-ui, de tonijn (in stukjes) en de partjes ei overheen en geef de rest van de dressing erbij.
Notities
Heel lekker erbij zijn gebakken of geroosterde aardappeltjes. Snijd vastkokende aardappels (met schil) in stukken of snijd krieltjes doormidden. In de oven, 220 graden, beetje olijfolie erover, 20-25 minuten tot ze bruin zijn.
Warm stokbrood met kruidenboter of gezouten boter, ook heerlijk erbij.
Rauwe tomaatjes in in plaats van geroosterde tomaten kan natuurlijk ook.
Een kant en klare dressing scheelt ook tijd. Ik gebruik regelmatig de Kioom knoflookdressing. Die is hier ook heerlijk bij en is verkrijgbaar bij de betere groenteboer.
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/twist-op-salade-nicoise/