Met het warme weer van de afgelopen dagen is er bij mij wat minder zin en energie om uitgebreid te koken. Een maaltijd salade is dan snel, lekker en makkelijk. Willem is geen grote liefhebber van salades of rauwkost, maar deze salade vindt hij heerlijk.
Deze salade is ietsje anders dan de traditionele salade Niçoise. De gezouten ansjovis heb ik vervangen door gemarineerde. In de dressing gaat wél een gezouten ansjovisje. De tomaatjes rooster ik eerst even in de oven. Dat hoeft natuurlijk niet hoor, alleen vind ik ze dan zóveel lekkerder worden. De smaak is intenser en zoeter. Olijven zitten er niet in want daar houd ik niet van. Rode ui vervang ik door lente-ui, die smaak is wat zachter en er zitten ook geen aardappels door. Die serveer ik er vaak naast, gebakken aardappels of geroosterde. En gebruik goede tonijn voor de salade, dat verschil proef je écht.
Deze salade is ook prima van tevoren klaar te maken. Een heerlijk gerecht voor een buffet of picknick. De sla hussel je er dan op het laatste moment door, anders wordt deze slap. De dressing kan eerder door het gerecht, dan kunnen de smaken lekker intrekken.
Nou ja, je ziet, je kunt het weer zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Eet smakelijk.
Twist op salade Niçoise
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
Voor de salade
- 500 gram haricots verts
- 500 gram snoeptomaatjes, doormidden gesneden
- voor het roosteren: 1 el olijfolie, zout, peper, 1/2 tl suiker
- 50 gram gemarineerde ansjovis (of meer als je dat lekker vindt)
- een blikje goede tonijn op olie, uitgelekt (ik gebruik die van Ortiz)
- een eetlepel kappertjes, gehakt
- een bosje lente-ui in dunne ringetjes gesneden
- 2 of 3 hardgekookte eieren in parten gesneden
- een zakje zachte sla (kropsla of jonge spinazie kan ook)
Voor de dressing
- 2 el lekkere azijn (ik gebruikte appelazijn, witte wijn-azijn kan ook)
- 1 tl mosterd
- olijfolie ( ongeveer 6 el)
- 1 tl honing
- peper
- gehakte verse kruiden, peterselie, bieslook, basilicum (wat je lekker vindt)
- 1 ansjovis gehakt
Zo maak je het
- Rooster de tomaten: Doe de doormidden gesneden tomaatjes in een ovenschaal en meng de olijfolie, wat zout en peper en 1/2 tl suiker erdoor. Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 140 graden.
- Kook de boontjes beetgaar met wat zout en spoel koud af
- Maak de dressing. Ik doe dat met de staafmixer maar met de hand kan ook. Doe de ingrediënten voor de dressing, behalve de olie, bij elkaar en zet de mixer erop. Vervolgens voeg je langzaam wat olie toe tot hij de juiste dikte heeft en gebonden is. Proef de dressing. Je kunt naar smaak nog wat extra honing, peper of de extra ansjovis toevoegen
- Neem een grote kom en hussel de sla, de bonen en de tomaten voorzichtig door elkaar ( dit gaat het beste met je handen) en roer er wat dressing doorheen. Leg op een grote schaal. Strooi daar de kappertjes, gemarineerde ansjovis, lente-ui, de tonijn (in stukjes) en de partjes ei overheen en geef de rest van de dressing erbij.
Notities
Heel lekker erbij zijn gebakken of geroosterde aardappeltjes. Snijd vastkokende aardappels (met schil) in stukken of snijd krieltjes doormidden. In de oven, 220 graden, beetje olijfolie erover, 20-25 minuten tot ze bruin zijn.
Warm stokbrood met kruidenboter of gezouten boter, ook heerlijk erbij.
Rauwe tomaatjes in in plaats van geroosterde tomaten kan natuurlijk ook.
Een kant en klare dressing scheelt ook tijd. Ik gebruik regelmatig de Kioom knoflookdressing. Die is hier ook heerlijk bij en is verkrijgbaar bij de betere groenteboer.