metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Buffet en picknickHoofdgerecht visSaladesSnelle gerechtenVis

Twist op salade Niçoise

by Metz 7 juli 2017
written by Metz 7 juli 2017

Met het warme weer van de afgelopen dagen is er bij mij wat minder zin en energie om uitgebreid te koken. Een maaltijd salade is dan snel, lekker en makkelijk. Willem is geen grote liefhebber van salades of rauwkost, maar deze salade vindt hij heerlijk.

salade nicoise op een bord

Deze salade is ietsje anders dan de traditionele salade Niçoise. De gezouten ansjovis heb ik vervangen door gemarineerde. In de dressing gaat wél een gezouten ansjovisje. De tomaatjes rooster ik eerst even in de oven. Dat hoeft natuurlijk niet hoor, alleen vind ik ze dan zóveel lekkerder worden. De smaak is intenser en zoeter. Olijven zitten er niet in want daar houd ik niet van. Rode ui vervang ik door lente-ui, die smaak is wat zachter en er zitten ook geen aardappels door. Die serveer ik er vaak naast, gebakken aardappels of geroosterde.  En gebruik goede tonijn voor de salade, dat verschil proef je écht.

Deze salade is ook prima van tevoren klaar te maken. Een heerlijk gerecht voor een buffet of picknick. De sla hussel je er dan op het laatste moment door, anders wordt deze slap. De dressing kan eerder door het gerecht, dan kunnen de smaken lekker intrekken.

Nou ja, je ziet, je kunt het weer zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Eet smakelijk.

 

 

Print

Twist op salade Niçoise

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 10

Totaal 40

Aantal 4 personen

salade nicoise op een bord

Wat heb je nodig

Voor de salade

  • 500 gram haricots verts
  • 500 gram snoeptomaatjes, doormidden gesneden
  • voor het roosteren: 1 el olijfolie, zout, peper, 1/2 tl suiker
  • 50 gram gemarineerde ansjovis (of meer als je dat lekker vindt)
  • een blikje goede tonijn op olie, uitgelekt (ik gebruik die van Ortiz)
  • een eetlepel kappertjes, gehakt
  • een bosje lente-ui in dunne ringetjes gesneden
  • 2 of 3 hardgekookte eieren in parten gesneden
  • een zakje zachte sla (kropsla of jonge spinazie kan ook)

Voor de dressing

  • 2 el lekkere azijn (ik gebruikte appelazijn, witte wijn-azijn kan ook)
  • 1 tl mosterd
  • olijfolie ( ongeveer 6 el)
  • 1 tl honing
  • peper
  • gehakte verse kruiden, peterselie, bieslook, basilicum (wat je lekker vindt)
  • 1 ansjovis gehakt

Zo maak je het

  • Rooster de tomaten: Doe de doormidden gesneden tomaatjes in een ovenschaal en meng de olijfolie, wat zout en peper en 1/2 tl suiker erdoor. Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 140 graden.
  • Kook de boontjes beetgaar met wat zout en spoel koud af
  • Maak de dressing. Ik doe dat met de staafmixer maar met de hand kan ook.  Doe de ingrediënten voor de dressing, behalve de olie,  bij elkaar en zet de mixer erop. Vervolgens voeg je langzaam wat olie toe tot hij de juiste dikte heeft en gebonden is. Proef de dressing. Je kunt naar smaak nog wat extra honing, peper of de extra ansjovis toevoegen
  • Neem een grote kom en hussel de sla, de bonen en de tomaten voorzichtig door elkaar ( dit gaat het beste met je handen) en roer er wat dressing doorheen.  Leg op een grote schaal. Strooi daar de kappertjes, gemarineerde ansjovis, lente-ui, de tonijn (in stukjes) en de partjes ei overheen en geef de rest van de dressing erbij.

Notities

Heel lekker erbij zijn gebakken of geroosterde aardappeltjes.  Snijd vastkokende aardappels (met schil) in stukken of snijd krieltjes doormidden. In de oven, 220 graden, beetje olijfolie erover, 20-25 minuten tot ze bruin zijn.

Warm stokbrood met kruidenboter of gezouten boter, ook heerlijk erbij.

Rauwe tomaatjes in in plaats van geroosterde tomaten kan natuurlijk ook. 

Een kant en klare dressing scheelt ook tijd. Ik gebruik regelmatig de Kioom knoflookdressing. Die is hier ook heerlijk bij en is verkrijgbaar bij de betere groenteboer.

 

eigezondmakkelijksaladetomatentonijnzomers
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact