Vorig jaar november waren Willem en ik in Zuid Afrika. Een paar uur rijden vanuit Johannesburg logeerden we een paar dagen een lodge in een van de vele wildparken. Het wildpark zelf was, zoals te verwachten, overweldigend prachtig mooi. Voor mij was de grote verrassing was de kokkin van de lodge. Deze dame maakte de hele dag door ongelofelijk lekkere dingen klaar.
‘s Ochtends begonnen we de dag met door haar gemaakte croissants. Volgens Willem, de grote croissant liefhebber en kenner, de lekkerste croissants ooit. De rest van de dag volgden de heerlijkheden elkaar op. De geweldige kokkin meenemen naar Nederland was helaas geen optie, een aantal recepten mocht ik wel van haar hebben. Deze bleken verrassend simpel. Dit tomatentaartje is één van haar recepten.
Dit taartje is heerlijk als voorgerecht of lichte lunch. Je kunt ook nog de laatste 5 minuten van de oventijd plakjes zachte geitenkaas op de taartjes leggen zodat dit smelt. Of leg voor het serveren reepjes parmaham op het taartje. Maar echt nodig is dat niet.
Tomatentaartjes
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 taartjes
Wat heb je nodig
- 1 rol bladerdeeg of 6 velletjes bladerdeeg
- 500 gram snoeptomaatjes of kers tomaatjes
- 2 tl gedroogde tijm
- 60 ml mango chutney of tomaten chutney
- klein scheutje tabasco of 1 tl gedroogde chili vlokken
- zout en peper
- scheutje olijfolie
- 6 kleine vormpjes, liefst met een losse bodem
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de vormpjes in.
- Snijd 6 rondjes uit het deeg, iets groter dan de vormpjes. Leg het deeg in de vormpjes en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Snijd de tomaatjes doormidden en doe ze in een schaal. Roer de chutney, tijm, tabasco/chili vlokken, scheutje olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Vul de vormpjes met het tomatenmengsel. Je kunt de vormpjes nu een paar uur in de koelkast zetten of je kunt ze meteen in de oven doen.
- Bak ze ongeveer 30-35 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is en de tomaten geglaceerd.